Verhaal van Heerenveen

De vaste collectie van het museum toont het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Denk aan archeologische vondsten maar ook aan schilderkunst uit de 19e eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters), het vorstelijke Oranjewoud en verschillende internationale bedrijven uit Heerenveen. Ook aan sportieve bezoekers is gedacht, zij kunnen hun hart ophalen bij oude wedstrijdonderdelen van ijsstadion Thialf en de attributen van legende Abe Lenstra.

Wapenschilden van de Heeren van het veen
De Heeren van het Veen

Een grietenij is een voorloper van de huidige Nederlandse gemeente met name in de provincie Friesland. Van het eind van de 16e eeuw tot 1851 waren er in Friesland in totaal 30 grietenijen. Het woord 'grietenij' betekent 'bestuur gebied van een grietman'. Wist u dat de grens van de grietenijen Aengwirden en Schoterland dwars door het centrum van Heerenveen liep? Op de Oude Koemarkt is nog steeds te zien waar de grens lag. Er bestond veel rivaliteit tussen de aangrenzende grietenijen. Zo mochten de cafés aan de ene kant van de grens langer open blijven, tot grote woede van de café-eigenaren aan de andere kant. Voor kwajongens kwam de grens goed uit. De politie van de ene grietenij had geen rechtsmacht in de andere grietenij. Dus na het uithalen van een streek hoefde de vlegel alleen maar de grens over te stappen om ermee weg te komen.

Gemaakt in Heerenveen: Kunst en onderneming

Kunst, fietsen en doelpunten; er wordt van alles gemaakt in Heerenveen. Denk aan bekende bedrijven als Batavus, Nieuwe Weme en Koninklijke Smilde. Ook aan sportieve bezoekers is gedacht, zij kunnen hun hart ophalen bij oude wedstrijdonderdelen van ijsstadion Thialf (wie wil niet de rondebel luiden?) en de attributen van legende Abe Lenstra. Kunstliefhebbers kunnen wegdromen bij Jan Mankes, de broers Bottema, Willem van Althuis en Boele Bregman.

Zolder van Pake: nostalgie uit grootvaders tijd

Op de zolder van pake viert de nostalgie hoogtij. U vindt er speelgoed en gebruiksvoorwerpen uit grootvaders tijd, een complete veenarbeiderswoning en het verhaal van de gruwelijke moord voorgevallen te Knollenburg, geschilderd op een smartlap. Een korte film laat de eerste solovlucht in Nederland zien: op 31 juli 1910 maakte luchtvaartpionier Clement van Maasdijk een vlucht van vier minuten boven Heerenveen. Op de museumzolder treft u ook informatie over Abe Lenstra en andere Heerenveense sporthelden.

De zolder van Pake zal gerenoveerd worden tot geschiedenisLab voor kinderen.

Uitgelicht: De grootste stadsmaquette van Nederland

Vanuit de tentoonstellingsruimte loopt u een schijnbaar donkere ruimte in. Daar doemt een enorme maquette op. Met een oppervlakte van maar liefst 60m2 is onze ‘indoor’ stadsmaquette de grootste van heel Nederland. Spannende verlichting onthult slechts een deel van de straten en panden. Zo moet Heerenveen er uit hebben gezien als Johannes Holster, landmeter der eerste klasse van ’s Rijks Kadaster, in 1830 zijn intrek neemt in het Heerenlogement aan de Dracht. Het is zijn taak Heerenveen exact in kaart te brengen. Deze kaart is gebruikt als uitgangspunt voor de kleurrijke maquette. Er staan 365 panden, wat neerkomt op zo’n 80 procent van de totale bebouwing destijds. Veel groter was de veenkolonie rond 1830 niet. Het is een deftig ogend provinciestadje geworden met de identieke ‘holderhúskes’ op de Heerenwal, de riante patriciërswoningen in het centrum en de broodnodige herbergen en molens.

Uitgelicht: Ingetogen zilver

Zilversmeden waren echte ambachtslieden. Heerenveen heeft een rijke zilvergeschiedenis. Van 1616 tot 1813 werken maar liefst vijftig zilversmeden in het Friese Haagje. In opdracht van grietenij- en kerkbesturen, leden van adellijke families en gegoede burgers maken zij een keur aan prachtig versierde avondmaalsbekers, brandewijnkommen, lepels, gebruiksvoorwerpen, sieraden en accessoires. Deze zaal is mede mogelijk gemaakt met behulp van de Vrienden van het museum.

Uitgelicht: Oranjewoud

Vorstelijk Oranjewoud toont het lustoord dat de Friese Stadshouders er ooit stichtten. Het buiten moest omgetoverd worden in een lustoord naar Frans voorbeeld. Kosten noch moeite werden gespaard om ‘Paleis Oranjewoud’ de nodige allure te geven. Helaas is er niets meer van over, behalve in het museum, daar is precies te zien hoe het er moet hebben uitgezien.

Zoeken in onze collectie

Mensen doen steeds meer digitaal, waaronder zoeken naar historie. Daarom zijn wij gestart met ons digitale museum. Van Boele Bregman tot Paulus Paulides, vanaf nu kunt u online door een deel van de collectie van Museum Heerenveen ‘wandelen’. Ontdek de mooiste, leukste, spannende of meest inspirerende objecten in de collectie. Met de beschikbare filters zoekt u snel op materiaal, objectsoort of kunstenaar. Bij elk object kunt u meer informatie vinden. Onze collectie bestaat uit ca. 16.000 objecten waarvan er nu ca. 250 gedigitaliseerd zijn. De online collectie wordt regelmatig aangevuld en geüpdatet. Wilt u onze collectie digitaal bekijken? Dat kan hier! Staat uw favoriete object er nog niet bij, laat het ons weten.

MUGA open op afspraak

MUGA open op afspraak

Museum Heerenveen heeft besloten de MuGA Heerenveen te openen volgens de geldende Museumwinkelregels. U bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een bezichtiging indien u geïnteresseerd ben... Lees meer

Museumwinkel open op afspraak

Museumwinkel open op afspraak

Zoek je een Fries of kunstig cadeau? Dat komt goed uit, wat onze museumwinkel en VVV mogen weer open. Onze museumwinkel heeft een gevarieerd en breed aanbod aan Friese souvenirs, (kunst)boeken en luxe... Lees meer

De kwetsbare natuur

De kwetsbare natuur

13 december 2020  - 9 mei 2021
De natuur kan op veel manieren kwetsbaar zijn. Denk aan jong leven als prooi voor anderen, droogte als gevaar voor gewassen en de mens die ... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond