STROOMOPWAARTS

Gepubliceerd op 5 januari 2022
STROOMOPWAARTS

16 april 2022 - 3 juli 2022
Van 16 april tot en met 3 juli 2022 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling Stroomopwaarts, waarin heden en verleden bij elkaar gebracht worden op basis van het landschap en kunst. De elementen aarde en water centraal. Het verhaal van Heerenveen is immers onlosmakelijk verbonden met dat van de veenbazen, de turf en het water. Het waren de Heeren van het Veen die met de oprichting van de Schoterlandse Veencompagnie in 1551 de basis legden voor het huidige Heerenveen. Ontginning en transport van ‘het bruine goud’ hebben een onuitwisbare stempel op het landschap gedrukt. Ook nu nog vormt het veenlandschap een bron van inspiratie, zo tonen de hedendaagse kunstenaars. 

Deelnemende kunstenaars zijn Krijnie Beyen, Johannes Bosgra, Rien Broekhuijsen, Flos Pol en Gerwald Radsma. Met het (Friese) landschap als muze laten zij zich inspireren door de beeldtaal van de natuur. 

Onderdeel van de tentoonstelling is een kunstenaarsproject voor kunstenaars die zich willen verdiepen in de geschiedenis en de cultuur van Zuidoost Friesland. Onder meer door contact te leggen met bewoners. Voor Museum Heerenveen gaat Pat van Boeckel aan de slahg. In zijn videokunst onderzoekt Van Boeckel de verwevenheid tussen de mens en zijn (natuurlijke) omgeving. Hij maakte ook een documentaire over Domela Nieuwenhuis waardoor hij goed past bij het verhaal van Heerenveen.  

Ga met de stroom mee, of er juist tegenin. De tentoonstelling Stroomopwaarts is in Museum Heerenveen te zien van 16 april tot en met 3 juli 2022.

Stroomopwaarts2
Stroomopwaarts 1
Stroomopwaarts3

Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân, Museum Heerenveen, Vlechtmuseum, Museum Dr8888 en Museum Belvédère. Ieder museum organiseert een eigen tentoonstelling die reflecteert op (een deel van) de cultuurgeschiedenis van de Zuidoosthoek van Friesland.

Logo Stroomopwaarts
Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond