KUNST IN OPSTAND

Gepubliceerd op 12 juni 2021
KUNST IN OPSTAND

14 november 2021 - 16 januari 2022
Aanknopingspunt voor de tentoonstelling is het ‘liber amicorum’ (vriendenalbum) dat de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis op 1 april 1904 kreeg aangeboden. Het album werd gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Recht voor allen, de eerste Nederlandse socialistische krant die in 1879 door Domela Nieuwenhuis werd opgericht. In het album zijn 56 bijdragen van toenmalige geëngageerde schrijvers en kunstenaars opgenomen. De bladen zijn het toonbeeld van hoe artistiek engagement er in de late 19e en vroege 20e eeuw uitzag.

In navolging van de kunstenaars in 1904 tonen maatschappelijk betrokken hedendaagse kunstenaars werk waarin een actueel maatschappelijk vraagstuk aan de kaak gesteld wordt. De thema’s zijn o.a.: racisme, seksisme, feminisme, klimaatverandering, milieu, migranten en ouderdom/eenzaamheid. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Ton Meijer, Anja Lofvers, Noor Agter, Edmond Spierts, Christian Menamortu, Faisel Saro, Peter Hiemstra en Hans Kuné.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Galerie Forma Aktua in Groningen. In Museum Heerenveen is de tentoonstelling te zien van 14 november 2021 t/m 16 januari 2022.

Album Amicorum

Begin april 1904 werd herdacht dat het 25 jaar geleden was dat het eerste nummer van Recht voor allen verscheen. Dit blad bestond op dat moment al vier jaar lang niet meer. De oorspronkelijke initiatiefnemer, Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), leefde echter nog wel. Verreweg het grootste gedeelte van de herdenking was een directe eerbetuiging aan hem. Op Goede Vrijdag 1 april werd Domela bij zijn huis bezongen. Op de feestavond in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam werd Domela flink in het zonnetje gezet. Hij kreeg een fraai beeld van de Belgische beeldhouwer Constantin Meunier aangeboden en hij ontving een album in zwijnslederen band, met zilver gemonteerd en voorzien van een zilveren plaat ingelegd met stenen van bloedkoraal, waarop gegraveerd staat: ‘Aan den man van karakter, den onbaatzuchtigen strijder, den eerlijken volksvriend, aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis, 1879-1904’. Hierin brachten sympathiserende kunstenaars en partijgenoten uit binnen- en buitenland een hommage aan ‘den onbaatzuchtigen strijder, den eerlijken volksvriend’ Domela Nieuwenhuis.

Het Album Amicorum bevat 52 bladen met bijdragen van 76 verschillende personen. Brieven en herinneringen van Pierre Kropotkine, Gustav Landauer, Christiaan Cornelissen en alexander Cohen. Gedichten van Frederik van Eeden, A.D. van Egmond en Edouard Jacobs. Tekeningen van Jan Toorop, Kees van Dongen en Walter Crane, aquarellen van Anton Heijenbrock en H.J. Haverman. Zelfs muziekstukken en foto’s zitten erbij. De beeldende kunst bijdragen uit het boek zullen op de tentoonstelling te zien zijn.

Walter Crane, zonder titel, pentekening, Titelpagina FDN00264
Walter Crane, zonder titel, pentekening, Titelpagina FDN00264
Kees van Dongen, Zonder titel, krijttekening - P22 FDN00279
Kees van Dongen, Zonder titel, krijttekening - P22 FDN00279
J.H. Toorop, Zonder titel, potloodtekening - P62  FDN00329
J.H. Toorop, Zonder titel, potloodtekening - P62 FDN00329

Lezing Suzanna Jansen

Lezing Suzanna Jansen

30 oktober 2021, 15:00 uur
De bekende schrijfster Suzanna Jansen houdt zaterdag 30 oktober een lezing in Museum Heerenveen over haar spraakmakende bestseller ‘Het Pauperparadijs’. De lezing, die in het... Lees meer

Domela Nieuwenhuis-Dag 2021

Domela Nieuwenhuis-Dag 2021

14 november 2021: Domela Nieuwenhuis-dag.
Ze noemden hem 'us ferlosser', onze verlosser. Domela Nieuwenhuis stierf op 18 november 1919. Jaarlijks wordt rond deze dag de 'Domel... Lees meer

Museumkidsweek 2021

Museumkidsweek 2021

16 oktober t/m 31 oktober 2021
Museum Heerenveen is tijdens de herfstvakantie dé plek voor museumkids. Het museum staat vól bekende en onbekende schatten. Dwaal door het museum met je hele familie... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond