Schoolklassen Primair Onderwijs

Het museum heeft bij de vaste opstelling schoolprogramma´s gemaakt voor het primair onderwijs. Deze schoolprogramma´s sluiten zoveel mogelijk aan bij de leerstof en het niveau van de leerlingen. Wilt u meer informatie over de bijbehorende kerndoelen neemt u dan contact met ons op.

Tijdens de museumles zijn de leerlingen vooral actief bezig, waarbij zoveel mogelijk verschillende zintuigen aan bod komen. De schoolklas wordt tijdens de museumles vaak opgesplitst in groepjes van 4, 5 of 6 leerlingen, zodat ze voldoende mogelijkheden hebben om alles goed te bekijken en niet te lang stilstaan. Bij elke museum les is minstens één museum docent aanwezig.

Alle programma's 2 euro per leerling
Leerkrachten en begeleiders zijn gratis. Tip: neem je museumkaart mee! 

Programma aanbod

Groep 1-3: Bij pake en beppe op zolder

Maak kennis met pake en beppe. Ze hebben een grote zolder. Die zolder staat vol met spullen. Gelukkig kun je hier vaak komen kijken want pake heeft er een museum van gemaakt. Er staan spullen van vroeger. Ze zien er oud uit. Wat zijn dat voor spullen? Waarvoor werden ze gebruikt? Pake en beppe weten het vast! Ze vertellen er graag over. Grappige en gekke verhalen. Kijk maar eens rond, waar kunnen pake en beppe jou over vertellen? Heb je van alles ontdekt over vroeger, dan gaan we knutselen, iets wat je goed kunt gebruiken (of anders pake en beppe wel). 

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

BIJZONDERHEDEN
Op aanvraag komt beppe bij u op school. Een onderdeel is voorlezen in het Fries.

Groep 3-5: Speelgoed & spelletjes

Op de Zolder van Pake staan spullen die gebruikt werden op school maar ook spullen om mee te spelen. Die zien er heel anders uit dan de spelletjes waar de kinderen van nu mee spelen. Kinderen gaan actief de oud Hollandse spelletjes spelen. Denk aan een wedstrijdje zaklopen of sjoelen, of het bikkelspel (die we in het museum spelen met knikkers in plaats van botjes) en ouderwets hoepelen. In het leerlingen werkboekje zit onder andere een reken- , aardrijkskunde- , biologie- en taal opdracht.

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Binnenkort: Groep 3-5: Dat is oud!

Binnenkort start een compleet nieuwe museumles: Dat is oud! Leerlingen maken op laagdrempelige manier kennis met de geschiedenis van Heerenveen. Waarom maakten kunstenaars schilderijen van een straat of een kerk en waarom bewaren we oude dingen? In de les gaan de leerlingen op onderzoek uit naar de verzamelingen van het museum. Ze leren verschillende oude verhalen kennen van Heerenveen, maar ze gaan ook onderzoek uit naar hun eigen verzamelingen en verhalen. De lessen zijn gericht op de beleving van het kind en een positieve ervaring in het museum. Binnenkort meer informatie.

Groep 5-6: Tussen Heren en Arbeiders

We gaan ver terug in de tijd, wel 500 jaar, en ontdekken hoe Heerenveen ontstaan is. Het verschil tussen arm en rijk was heel erg groot. Je had hele rijke families van adel met heel veel geld, en je had arbeiders die hard moesten werken voor weinig geld. De rijke families woonde in prachtige huizen, terwijl de arbeiders met heel veel mensen in een klein huisje woonden. Leerlingen gaan de geschiedenis beleven als veenheer of als veenarbeider. Wat zijn de verschillen? Wie zouden zij achteraf liever zijn geweest?

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Groep 7 - 8: The Game of Fean!

The Game of Fean op een eigenzinnige manier te leren kennen! Durf jij het aan om in een race tegen de klok kriskras door Heerenveen op zoek te gaan naar puzzelstukjes die jou een schatkaart onthullen? Iedereen kan meedoen aan dit interactieve spel dat gespeeld wordt door middel van tablets. Alleen of in groepjes strijden jullie tegen elkaar én de klok: wie zal de schat vinden?

PRIJS
EUR 40,00 per groep + EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Boek The Game of Fean via Pieter Jan Struik: Pj.struik@ateliersmajeur.nl. Of vul gelijk het aanvraagformulier voor het spel in!

Groep 7-8: Tussen Heren en Arbeiders (vervolg)

Dit is het vervolg op de les 'Tussen Heren en Arbeiders' voor groep 5-6. We duiken dieper in de geschiedenis van Heerenveen en in het grote verschil tussen rijk en arm. Leerlingen worden ingedeeld in een groep rijke veenbazen en een groep arme veenarbeiders. Voor leerlingen die de groep 5 - 6 variant al gedaan hebben is er de unieke kans nu de geschiedenis van de andere kant te beleven. Hoe beleefde een rijke inwoner de gemeente Heerenveen, en was die beleving voor armen hetzelfde? Na de opdrachten worden klassikaal de ontdekkingen besproken. 

DUUR
1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!  

Groep 7&8: Zonder Woorden iets Zeggen

Emoticons zijn tegenwoordig veelgebruikte symbolen om een gevoel uit te drukken. Ook op een schilderij staat bijna nooit beschreven wat de voorstelling betekent. De schilder probeert met symbolen zijn verhaal duidelijk te maken. Soms zijn symbolen tijdgebonden en alleen herkenbaar voor mensen in een bepaalde periode. Soms heeft een symbool een verborgen betekenis. Welke symbolen en logo's ken jij? De leerlingen gaan op onderzoek uit naar symbolen en logo’s in het museum. Leerlingen ontdekken dat symbolen en logo’s van alle tijden zijn. Daarnaast heeft het programma als doel dat leerlingen zich bewuster worden van hun leefomgeving. Overal kom je symbolen tegen, op verkeersborden maar ook op gevels, of bij de apotheek. In de tweede helft van de les gaan leerlingen een eigen logostempel maken.

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Met uw klas naar het museum:

Les op maat

Wij maken graag een les op maat met uw wensen. Neem voor een les op maat contact met ons op!

The-Game-of-Fean-1

Reiny Bourgonje: "Barentsz bijzonder belicht"

Reiny Bourgonje: "Barentsz bijzonder belicht"

Reiny Bourgonje, Barentsz bijzonder belicht
Deze fotoserie gaat over de vrijwilligers van het Barentsproject die in Harlingen het expeditie schip van Willem Barentsz reconstrueren. Stoere bevlogen mann... Lees meer

De grote pianoconcerten door Gabriel Vriens deel 3

De grote pianoconcerten door Gabriel Vriens deel 3

21 maart: Vijf lezingen over vijf grote pianoconcerten uit de 19e eeuw. Een topwerk uit de Romantiek, het pianoconcert van Schumann. Schumann is een meester in het omzetten van emoties in mu... Lees meer

Solotentoonstelling Rabbo Ploeger

Solotentoonstelling Rabbo Ploeger

Pronkkeamer - 29 maart t/m 29 april 2019
Ontdek de solotentoonstelling van Rabbo Ploeger. Rabbo Ploeger is het pseudoniem van Freerk Albert Rabbo Kuiper, in1948 geboren in Heerenveen. Rabbo Ploeger is ... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond