HEERENVEEN VRIJ! 75 jaar bevrijd

Gepubliceerd op 11 april 2020
HEERENVEEN VRIJ! 75 jaar bevrijd

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vanwege de coronacrisis is de tentoonstelling die een beeld geeft van de gebeurtenissen vlak voor, tijdens en na de bevrijding van de gemeente Heerenveen, nog niet te zien. Daarom nemen we je digitaal mee door de geschiedenis. Van 11 t/m 16 april verschijnt elke dag op onze website een dagverslag van dezelfde dag maar dan 75 jaar geleden. Naast een overzicht van de gebeurtenissen wordt er één verhaal uitgelicht.

Vandaag is het 11 april 1945, 3 dagen voor de bevrijding:

In de nacht van 10 op 11 april ontstaat bij één van de geheime onderkomens van de NBS in Nieuweschoot een schotenwisseling met Duisters. De in de boerderij gelegerde sectie zoekt noodgedwongen een nieuw kantonnement. 

De sabotageploeg van District III van de NBS brengt diep in de nacht enkele springladingen aan de spoorlijn ten noorden van Heerenveen tot ontploffing. Ook worden even ten zuiden van de Tjongerbrug enkele bomen opgeblazen die het verkeer tot in de ochtend stremmen. Bandenbommen maken enkele Duitse wagens onklaar.

Een wapendropping in het Katlijker Schar mislukt, omdat het de ontvangstploeg door een misverstand aan seinlampen ontbreekt.

Tot verrassing van iedereen meldt de Districtscommandant van de NBS, A. Bergsma (Nico), zich ’s morgens bij zijn mannen in Nieuweschoot. Hij was de vorige dag door de SD gearresteerd. De commandant werd vrijgelaten na een belofte dat hij zich vrijdag 13 april met de Districtsoperatieleider Dirk de Bruin (Dolle Dirk) zou melden bij de Crackstate gevangenis. Dit deed hij vanzelfsprekend niet.

Het laatste nummer van het ‘Nieuwsblad van Friesland’ verschijnt. De gehate NSB hoofdredacteur H. Steenaart schrijft dat de geallieerde opmars in Nederland wegens zware verliezen tot stilstand is gekomen.

Aan het eind van de middag zijn Canadese pantsers al tot Steggerda (gemeente Weststellingwerf) doorgedrongen en raken in gevecht met Duitse vernietigingstroepen.

Een oproep van NSB-burgemeester Pater aan de Heerenveense vrouwen om zich als vrijwilligsters voor het Duitse lazaret in de Rijks HBS aan de Fok te melden, heeft geen succes.

Samenscholingen van meer dan twee personen op de openbare weg zijn verboden.

Christiaan Weijer, Groepsfoto van Duitse soldaten achter de Ernst van Harenschool, 1943. Tijdens WOII is de school bezet geweest door Duitse troepen. Deze troep (ongeveer 180 personen) is omgekomen, toen de trein waarin ze in 1944 naar Frankrijk vervoerd werden, door de geallieerden werd gebombardeerd.
Christiaan Weijer, Groepsfoto van Duitse soldaten achter de Ernst van Harenschool, 1943. Tijdens WOII is de school bezet geweest door Duitse troepen. Deze troep (ongeveer 180 personen) is omgekomen, toen de trein waarin ze in 1944 naar Frankrijk vervoerd werden, door de geallieerden werd gebombardeerd.

Bergsma is vrij

“De dag van 11 april werd in de kantonnementen doorgebracht met het schoonmaken van wapens. De groepen die in de afgeloopen nacht hun opdrachten hadden uitgevoerd, genoten van een welverdiende rust. Sommige groepen deden verkenningen…

Tijdens het doornemen van de rapporten beleefden wij bijna het grootste wonder, dat ons tijdens de bezetting was overkomen. Onze District-Commandant was door de SD in vrijheid gesteld. Zij het op zekere voorwaarden. Daar kwam hij binnen in ons kwartier. De G.S.L. en zijn koerierster waren eveneens aanwezig. De Dic. begon zijn verhaal over zijn arrestatie, de aankomst in Crackstate, het verhoor dat bijna de geheele dag doorging en tenslotte het feit van zijn vrijheid. De Dic. werd vrij goed behandeld, maar zijn adjunct werd nogal geslagen. Bij aankomst in de gevangenis werden beiden in de kraag gepakt en tegen de muur aangedrukt. Ieder kwam in een aparte cel en alle contact was sedertdien verbroken. Al spoedig werd met het verhoor begonnen, want aan de hand van de NBS identiteitskaart wisten ze dat de heer Bergsma District-Commandant was. Men noemde hem “Herr Oberterrorist”, een zeer vereerende titel.

Het verhoor was een marteling… Steeds moest de Dic. weer hetzelfde verklaren… De SD-ers brandmerkten de sabotage als Communistisch gedoe en meenden dat de operaties der NBS geheel in de handen van de Communisten waren en dat de werkelijke leider van de ‘bende’ Dirk was, die door hen den grootsten Communist van Den Helder werd genoemd. “Wel”, zei de Dic., “Dan hebben jullie belang bij mijn vrijheid, want nu heb ik de troep niet meer in handen en als zij horen dat jullie mij doodschieten dan gaat het hard tegen hard en nemen zij onmiddellijk 10 NSB-ers en SD-ers op de korrel…”. Kortom de Dic. heeft ze zo bang gemaakt, dat zij tenslotte het doodvonnis introkken en hem vrijlieten op voorwaarde, dat hij des Vrijdagsavonds 15 april 1945 te ’s avonds 18.00 uur op de Rottumerweg bij Heerenveen zou verschijnen in gezelschap van Dirk, voor wien zij een schrikbarenden angst bleken te hebben”.

Uit: Rapport over de krijgsverrichtingen in District III

Duitse posters voor propaganda en mededelingen
Duitse posters voor propaganda en mededelingen
Duitse munten
Duitse munten

MUGA open op afspraak

MUGA open op afspraak

Museum Heerenveen heeft besloten de MuGA Heerenveen te openen volgens de geldende Museumwinkelregels. U bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een bezichtiging indien u geïnteresseerd ben... Lees meer

Museumwinkel open op afspraak

Museumwinkel open op afspraak

Zoek je een Fries of kunstig cadeau? Dat komt goed uit, wat onze museumwinkel en VVV mogen weer open. Onze museumwinkel heeft een gevarieerd en breed aanbod aan Friese souvenirs, (kunst)boeken en luxe... Lees meer

De kwetsbare natuur

De kwetsbare natuur

13 december 2020  - 9 mei 2021
De natuur kan op veel manieren kwetsbaar zijn. Denk aan jong leven als prooi voor anderen, droogte als gevaar voor gewassen en de mens die ... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond