Vaste collectie

De vaste collectie van het museum toont het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Denk aan archeologische vondsten maar ook aan schilderkunst uit de 19e eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters), het vorstelijke Oranjewoud en verschillende internationale bedrijven uit Heerenveen. Ook aan sportieve bezoekers is gedacht, zij kunnen hun hart ophalen bij oude wedstrijdonderdelen van ijsstadion Thialf en de attributen van legende Abe Lenstra.

Wapenschilden van de Heeren van het veen

Drie verdiepingen

De begane grond staat in het teken van de Heeren van het Veen. Van de stichters van de plaats tot de grietmannen maar ook Ferdinand Domela Nieuwenhuis, als beschermheer van de Veenarbeiders. 
Op de eerste verdieping ziet u Gemaakt in Heerenveen: zeldzaam zilver, vorstelijk Oranjewoud, Batavus en Thialf, deze en veel meer bekende objecten van Heerenveense oorsprong komen hier aan bod.
Op de zolder van pake viert de nostalgie hoogtij. Objecten uit grootvaderstijd en de oudheidkamer.

De Heeren van het Veen

Een grietenij is een voorloper van de huidige Nederlandse gemeente met name in de provincie Friesland. Van het eind van de 16e eeuw tot 1851 waren er in Friesland in totaal 30 grietenijen. Het woord 'grietenij' betekent 'bestuur gebied van een grietman'. Wist u dat de grens van de grietenijen Aengwirden en Schoterland dwars door het centrum van Heerenveen liep? Op de Oude Koemarkt is nog steeds te zien waar de grens lag. Er bestond veel rivaliteit tussen de aangrenzende grietenijen. Zo mochten de cafés aan de ene kant van de grens langer open blijven, tot grote woede van de café-eigenaren aan de andere kant. Voor kwajongens kwam de grens goed uit. De politie van de ene grietenij had geen rechtsmacht in de andere grietenij. Dus na het uithalen van een streek hoefde de vlegel alleen maar de grens over te stappen om ermee weg te komen.

Gemaakt in Heerenveen: Kunst en onderneming

Kunst, fietsen en doelpunten; er wordt van alles gemaakt in Heerenveen. Denk aan bekende bedrijven als Batavus, Nieuwe Weme en Koninklijke Smilde. Ook aan sportieve bezoekers is gedacht, zij kunnen hun hart ophalen bij oude wedstrijdonderdelen van ijsstadion Thialf (wie wil niet de rondebel luiden?) en de attributen van legende Abe Lenstra. Kunstliefhebbers kunnen wegdromen bij Jan Mankes, de broers Bottema, Willem van Althuis en Boele Bregman.

Zolder van Pake: nostalgie uit grootvaders tijd

Op de zolder van pake viert de nostalgie hoogtij. U vindt er speelgoed en gebruiksvoorwerpen uit grootvaders tijd, een complete veenarbeiderswoning en het verhaal van de gruwelijke moord voorgevallen te Knollenburg, geschilderd op een smartlap. Een korte film laat de eerste solovlucht in Nederland zien: op 31 juli 1910 maakte luchtvaartpionier Clement van Maasdijk een vlucht van vier minuten boven Heerenveen. Op de museumzolder treft u ook informatie over Abe Lenstra en andere Heerenveense sporthelden.

De zolder van Pake zal gerenoveerd worden tot geschiedenisLab voor kinderen.

  

Uitgelicht: De grootste stadsmaquette van Nederland

Vanuit de tentoonstellingsruimte loopt u een schijnbaar donkere ruimte in. Daar doemt een enorme maquette op. Met een oppervlakte van maar liefst 60m2 is onze ‘indoor’ stadsmaquette de grootste van heel Nederland. Spannende verlichting onthult slechts een deel van de straten en panden. Zo moet Heerenveen er uit hebben gezien als Johannes Holster, landmeter der eerste klasse van ’s Rijks Kadaster, in 1830 zijn intrek neemt in het Heerenlogement aan de Dracht. Het is zijn taak Heerenveen exact in kaart te brengen. Deze kaart is gebruikt als uitgangspunt voor de kleurrijke maquette. Er staan 365 panden, wat neerkomt op zo’n 80 procent van de totale bebouwing destijds. Veel groter was de veenkolonie rond 1830 niet. Het is een deftig ogend provinciestadje geworden met de identieke ‘holderhúskes’ op de Heerenwal, de riante patriciërswoningen in het centrum en de broodnodige herbergen en molens.

Uitgelicht: Ingetogen zilver

Zilversmeden waren echte ambachtslieden. Heerenveen heeft een rijke zilvergeschiedenis. Van 1616 tot 1813 werken maar liefst vijftig zilversmeden in het Friese Haagje. In opdracht van grietenij- en kerkbesturen, leden van adellijke families en gegoede burgers maken zij een keur aan prachtig versierde avondmaalsbekers, brandewijnkommen, lepels, gebruiksvoorwerpen, sieraden en accessoires. Deze zaal is mede mogelijk gemaakt met behulp van de Vrienden van het museum.

Uitgelicht: Oranjewoud

Vorstelijk Oranjewoud toont het lustoord dat de Friese Stadshouders er ooit stichtten. Het buiten moest omgetoverd worden in een lustoord naar Frans voorbeeld. Kosten noch moeite werden gespaard om ‘Paleis Oranjewoud’ de nodige allure te geven. Helaas is er niets meer van over, behalve in het museum, daar is precies te zien hoe het er moet hebben uitgezien.

Zoeken in onze collectie

De collectieregistrator werkt op dit moment hard aan een online database. Zo kunt u thuis zoeken in onze collectie.

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadja Willems, zal in februari in de Pronkkeamer twee van haar series laten zien. De serie portretten, genaamd Nadjeschda zijn gebaseerd op haar beroemde Russische oermoeder Nadjeschda von Meck. Afgel... Lees meer

Help pake en beppe de vakantie door!

Help pake en beppe de vakantie door!

Tijdens de voorjaarsvakantie helpt Museum Heerenveen ‘Pake en Beppe de vakantie door’. Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Het is voor ouders en grootouders soms een flinke uitdaging o... Lees meer

Lezingen klassieke muziek door Gabriel Vriens

Lezingen klassieke muziek door Gabriel Vriens

21 februari: Vijf lezingen over vijf grote pianoconcerten uit de 19e eeuw. Mozart bijt de spits af. Het 20e pianoconcert gaat u van hem horen, natuurlijk via een cd, maar met uitleg van Gabriël en dat... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond