Weblog: ‘’Je zag gebeuren waar de meester over vertelde’’.

Gepubliceerd op 23 juli 2016
Weblog: ‘’Je zag gebeuren waar de meester over vertelde’’.

‘ZIJ hebben er voor gezorgd dat het er hier zo uitziet. ZIJ hebben de turf afgegraven, ja de Heren maakten de plannen maar de turfgravers deden het zware werk. We hebben aan hen te danken dat we hier kunnen leven zoals we doen”. Alie van Dijk spreekt zij echt uit met hoofdletters.

Je laten realiseren dat alles een geschiedenis heeft, dat gisteren eigenlijk alweer geschiedenis is daar is Alie van Dijk heel goed in. De liefde voor dat vak ontstond in de vierde klas van de lagere school in Steenwijk. ‘’Je zag gebeuren waar de meester over vertelde’’.

Ze was zelf twee en veertig jaar onderwijzeres, voornamelijk in Heerenveen. Daarna pakt ze haar voorliefde voor geschiedenis op. Ze wordt gastvrouw en educatief medewerker in het museum en lid van de Werkgroep Oud Heerenveen. Voor beide instellingen leidt ze graag mensen rond in het museum of daarbuiten.

Tussen de vragen door hoor ik: ‘In 1500 bestond het hier vooral uit moerasgrond verder zag je alleen enkele boerderijen- dat zijn bodestokken je ziet er de gemeentewapens op staan- dat is een schilderij van de overstroming, niemand verdronk, wel gingen er mensen dood aan de moeraskoorts’.

Zomaar lepelt ze interessante informatie op als we door het museum naar boven lopen. Zij kiest voor het turfhuisje als we het hebben over het meeste kenmerkende (en wat nog niet aan de beurt is geweest) van het museum. Tijd voor de krant.

Als Alie als gastvrouw optreedt, zorgt ze voor koffie maar ook voor begeleidende informatie bij de maquette of waar mensen maar wat over willen weten. Onlangs ging ze met twee collega’s naar een educatiebijeenkomst voor medewerkers van alle musea in het noorden. Er valt altijd van alles uit te wisselen en te leren want: hoe vertel je het verhaal van Heerenveen op een moderne en voor de jeugd aantrekkelijke manier? Altijd een zorg van elk museum en voor elke generatie weer.

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadja Willems, zal in februari in de Pronkkeamer twee van haar series laten zien. De serie portretten, genaamd Nadjeschda zijn gebaseerd op haar beroemde Russische oermoeder Nadjeschda von Meck. Afgel... Lees meer

Night at the Museum!

Night at the Museum!

Ontmoet de tot leven gekomen museumobjecten in Museum Heerenveen! Op vrijdag 15 februari 2019 organiseert Museum Heerenveen een spannend evenement om de voorjaarsvakantie in te luiden. Tijdens de Nigh... Lees meer

Help pake en beppe de vakantie door!

Help pake en beppe de vakantie door!

Tijdens de voorjaarsvakantie helpt Museum Heerenveen ‘Pake en Beppe de vakantie door’. Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Het is voor ouders en grootouders soms een flinke uitdaging o... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond