Weblog: Wel eens een energiek mens ontmoet?

Gepubliceerd op 24 mei 2016
Weblog: Wel eens een energiek mens ontmoet?

Vast wel, nou die vrouw hiernaast is er ook één. Nu zit ze even en wel op haar favoriete deel van het museum: Pake’s zolder. De poppen en het andere kinderspeelgoed trekken vooral haar aandacht en dat is niet zo gek als je bijna vijfentwintig jaar in de kinderopvang werkt. Itty Schouten zal dit nog een paar maanden doen voor ze met pensioen afzwaait.

Om die reden begon ze zo’n jaar of drie geleden als vrijwilliger in het museum. ‘Je moet ook om je toekomst denken’, zei haar man toen ze met het plan thuiskwam. Eens per maand is ze, samen met een ander, een weekend baliemedewerkster en als je haar verhalen goed beluistert, dan is gastvrouw ook geen gekke benaming.

Itty houdt namelijk van organiseren, van oplossingen bedenken en van hartelijkheid. Daarom zit ze hier op haar plaats: vrijwilligers krijgen de kans mee te denken en mee te beslissen om de toegang tot het museum voor iedereen zo prettig mogelijk te maken. Dat dit gewaardeerd wordt blijkt ook uit reacties van toeristen, zo vond Itty een keer een briefje: bedankt voor de gezellige ontvangst!

Ze is geboren in Sneek en kwam op haar vierde naar Heerenveen. Haar man is Utrechter en hij kwam op zijn vijftiende naar Heerenveen, ’Hij is wel een echte Fries geworden hoor’, zegt ze trots. De (klein) kinderen wonen allemaal in Heerenveen. Over oud-Heerenveen en de ontwikkelingen tot nu toe kan zij dus wel het een en ander vertellen. Haar vader werkte bijvoorbeeld voor Rijkswaterstaat, de organisatie die de eerste rotonde van Heerenveen aanlegde en in zijn laatste periode werkte haar vader mee aan de weg door het Tjeukemeer.

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond