Weblog: De collectie online

Gepubliceerd op 10 januari 2019
Weblog: De collectie online

Was u in Museum Heerenveen en zag u een kunstwerk waar u graag meer over wilt weten? Binnen niet al te lange tijd kunt u dat vinden via internet op www.collectienederland.nl . Nauwkeurig is daar beschreven wie de vervaardiger van een kunstwerk is, wat het is, of het een titel heeft, van welke materialen het gemaakt is en wat de historische achtergrond is. Een afbeelding van het object is vaak ook toegevoegd. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad is er geld beschikbaar gesteld om van Friese musea collecties online te kunnen zetten. In 2014 is daar al mee begonnen. Dit digitaliseringsproject heet Kolleksjes Tichteby onder leiding van de Museumfederatie Fryslân.

Maak kennis met Marieke Langhout

In Heerenveen wordt dat werk gedaan door Marieke Langhout, u ziet haar hier een tekening van Jan Mankes opmeten. In het museale softwaresysteem worden de gegevens van de objecten toegevoegd aan de reeds bekende en door collega Henk Pander ingevoerde basisgegevens. Marieke voegt er eveneens een kunsthistorisch verhaal en waar mogelijk anekdotes aan toe. Zo krijgt u een flinke dot informatie over het schilderij of ander kunstwerk waar u meer over wilt weten.
Marieke is niet alleen een speurneus naar achtergronden in de kunsten, zijzelf is ook een aardige speurneus in de wereld. Als je er de tijd voor neemt schildert ze je zo een aantal landen als Israël, Nepal, Cambodja, Laos en Nieuw-Zeeland - er zijn nog meer- waar ze tijden gewerkt en gereisd of als vrijwilliger haar bijdrage geleverd heeft.

Fries en een wereldburger

Hoewel 'uit de klei getrokken' en op een boerderij opgegroeid, begon ze al vroeg op kantoor te werken, onder meer als secretaresse. Zo belandde ze ook een tijd bij een kunstvervoersbedrijf waar ze ervoer met hoeveel zorg kunstwerken worden ingepakt en over de wereld verstuurd. Op haar veertigste bedacht ze dat ze graag wilde gaan studeren en startte ze met een deeltijdstudie kunstgeschiedenis in Amsterdam, die ze afrondde in Leiden. Het werk voor Kolleksjes Tichteby deed ze ook voor Museum DR8888, Museum Opsterlân in Gorredijk en het Fries landbouwmuseum. Ze geniet van de werkplek in museum Heerenveen: ‘Klein team, korte lijnen, leuk is het hier’.
Als ik haar vraag hoe ze zichzelf ziet in de wereld, hoor ik: ‘Ik ben een Fries en een wereldburger, ik kan me overal thuis voelen en mijn leergierigheid brengt me op al die plaatsen’.

In de pronkkeamer: Jan Huitema

In de pronkkeamer: Jan Huitema

Van 3 tot 31 juli 2019 toont Jan Huitema werk in Museum Heerenveen. De natuur is zijn grote inspiratiebron. Zijn schilderijen en foto’s geven zijn verwondering weer en bewondering voor de scheppende k... Lees meer

Ed Dukkers – Restvormen

Ed Dukkers – Restvormen

Het schilder- en tekentalent van Ed Dukkers (1923-1996) werd na de oorlog door Nederlandse musea snel opgemerkt. De opmars van Cobra en de abstracte schilderkunst maakte echter dat de belangstelling v... Lees meer

Museum zoekt Domela

Museum zoekt Domela

Op 18 november 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis is overleden. Het museum heeft dit feit aangegrepen voor een feestelijke tentoonstelling. Voor deze tentoonstelling... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond