'Wat wist ik van Friese klokken?'

Gepubliceerd op 25 oktober 2015
            'Wat wist ik van Friese klokken?'

Mocht u hem nog niet gezien hebben in het museum, dat is eigenlijk niet voor te stellen, hierbij: Peter Appelhof in de vernieuwde blog!

Hij is er al jaren werkzaam en wat er ook te doen is, Peter is er bij betrokken. Zijn functies variëren van medewerker Behoud en Beheer, hoofd technische Dienst tot uitvoerend ambachtsman/kunstenaar. De grootste maquette van ons land is van zijn hand. Hij maakte deze niet alleen, ook anderen leerde hij huizen bouwen op kleine schaal.

De huidige tentoonstelling komt uit zijn brein voort evenals de inrichting ervan. Klokken bepaalden lang zijn leven. Gingen andere jongens rond in een krantenwijk Peter werkte al vroeg met penselen en natuurlijk werd na korte tijd zijn vaardigheid daarin ontdekt. Iemand vroeg hem of hij ook Friese klokken kon schilderen. ‘Wat wist ik van Friese klokken? Ik ben eerst maar eens de Dracht overgegaan om te kijken hoe ze er uitzagen’. Zo rond 1980 waren nieuwe Friese klokken zeer gewild, 100 wijzerplaten werden er wel per week geschilderd.

Bekende oude Heerenveense klokkenmakers zijn Jan Ypes, Ype Jans en Watze Watses. Van de laatste man hangt er tenminste één klok uit 1690 op de tentoonstelling. Op dit moment schoont Peter een mogelijke andere klok van hem. ‘Vaak is er bij oude klokken over de wijzerplaat heen geschilderd, soms zijn er ook nieuwe zijstukken aangezet’. Een mooie klus voor Peter om uit te vinden wat er (on) echt is aan een klok, zijn kennis beperkt zich namelijk niet tot schilderen alleen. Klokken bouwen deed hij ook en repareren doet hij nog.

Rond 1900 komt er een toeloop van klokken uit Duitsland, ze zijn goedkoop en je hoeft er niet dagelijks een ketting voor op de trekken. Daarmee verloor de nieuwe Friese klok onmiddellijk aan waarde. Peter kan veel verhalen over de geschiedenis van de klok. Momenteel worden klokken goedkoop gekocht, uit elkaar gehaald en losse onderdelen als engeltjes en atlassen, zij die de wereld torsen, worden per stuk verkocht. Ongelooflijk als je de klokken in de tentoonstelling ziet, zulk vakmanschap zoveel beweging en zo wisselend geluid.

Beeldentuin tentoonstelling

Beeldentuin tentoonstelling

Het Friese 11fountains project is een succes. Zoals vroeger de oude lindeboom in het dorp, zo vormen de 11 fonteinen ieder in ‘hun’ stad een centrale plek van samenkomst. Ze symboliseren het in Friesl... Lees meer

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus denkt en drukt zich uit in beelden, want één beeld zegt meer dan honderd woorden. Reus ontwikkelt in wat hij zelf zijn pictografische schilderijen noemt een geheel eigen, ogenschijnlijk clich... Lees meer

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

Professor Cleveringa (1894-1980) is in binnen- en buitenland bekend vanwege zijn openlijke protest op 26 november 1940 als Leids hoogleraar tegen de schending van burgerrechten van Joodse Nederlanders... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond