'Wat wist ik van Friese klokken?'

Gepubliceerd op 25 oktober 2015
            'Wat wist ik van Friese klokken?'

Mocht u hem nog niet gezien hebben in het museum, dat is eigenlijk niet voor te stellen, hierbij: Peter Appelhof in de vernieuwde blog!

Hij is er al jaren werkzaam en wat er ook te doen is, Peter is er bij betrokken. Zijn functies variëren van medewerker Behoud en Beheer, hoofd technische Dienst tot uitvoerend ambachtsman/kunstenaar. De grootste maquette van ons land is van zijn hand. Hij maakte deze niet alleen, ook anderen leerde hij huizen bouwen op kleine schaal.

De huidige tentoonstelling komt uit zijn brein voort evenals de inrichting ervan. Klokken bepaalden lang zijn leven. Gingen andere jongens rond in een krantenwijk Peter werkte al vroeg met penselen en natuurlijk werd na korte tijd zijn vaardigheid daarin ontdekt. Iemand vroeg hem of hij ook Friese klokken kon schilderen. ‘Wat wist ik van Friese klokken? Ik ben eerst maar eens de Dracht overgegaan om te kijken hoe ze er uitzagen’. Zo rond 1980 waren nieuwe Friese klokken zeer gewild, 100 wijzerplaten werden er wel per week geschilderd.

Bekende oude Heerenveense klokkenmakers zijn Jan Ypes, Ype Jans en Watze Watses. Van de laatste man hangt er tenminste één klok uit 1690 op de tentoonstelling. Op dit moment schoont Peter een mogelijke andere klok van hem. ‘Vaak is er bij oude klokken over de wijzerplaat heen geschilderd, soms zijn er ook nieuwe zijstukken aangezet’. Een mooie klus voor Peter om uit te vinden wat er (on) echt is aan een klok, zijn kennis beperkt zich namelijk niet tot schilderen alleen. Klokken bouwen deed hij ook en repareren doet hij nog.

Rond 1900 komt er een toeloop van klokken uit Duitsland, ze zijn goedkoop en je hoeft er niet dagelijks een ketting voor op de trekken. Daarmee verloor de nieuwe Friese klok onmiddellijk aan waarde. Peter kan veel verhalen over de geschiedenis van de klok. Momenteel worden klokken goedkoop gekocht, uit elkaar gehaald en losse onderdelen als engeltjes en atlassen, zij die de wereld torsen, worden per stuk verkocht. Ongelooflijk als je de klokken in de tentoonstelling ziet, zulk vakmanschap zoveel beweging en zo wisselend geluid.

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond