Van Harten en Van Bakel

Gepubliceerd op 7 januari 2022
Van Harten en Van Bakel

19 juni t/m  31 juli 2022

Ineke van Harten
Ineke van harten haar werken zijn te benoemen als  "gestolde herinneringen” en “innerlijke landschappen”. Indrukken van organische processen die Ineke van harten omzet in olieverf. Soms pasteus, soms transparant groeit er laag over laag. Dikke verflagen waarin wordt gekrast en gekerfd of gladgestreken. Zo ontstaan er abstraherende landschappen. Een wereld met zijn eigen wetten. Een wereld die voor Ineke van Harten poëzie en schoonheid moet uitstralen. Het vereeuwigen en uitkristalliseren van al wat vloeibaar en veranderlijk is. Op zoek naar stilte, en eenvoud vastleggen van iets wat altijd al aanwezig was.

Ineke van Harten werkt met verschillende formaten. De grote doeken trekken de kijker in de fictieve landschappen, de kleinere dwingen de kijker dichterbij te gaan staan waardoor hij een groter inzicht krijgt in het proces dat aan de grondslag heeft gelegen. Een kunstenaar om bij stil te staan.
 
Simone van Bakel
Simone van Bakel is vooral bekend van haar sculpturen in glas en keramiek die zich onderscheiden door hun simpele en organische vormen. Door ze te lakken of te flocken (er een zachte stof omheen te spannen), krijgen de sculpturen een eigen karakter. Van Bakels werk doet soms denken aan beelden van Maria Roosen die ook graag met aan lichaamsdelen herinnerende vormen werkt.

MUGA toont ook aquarellen die zijn voorzien van glasparels. ,,Ik gebruikte al eerder glasparels in mijn werk. Met de rust van de lockdown heb ik leren aquarelleren, dat heb ik nog nooit gedaan”, zegt ze. Wat vormen betreft is er niet zoveel nieuws; de hangende vormen die aan lichaamsdelen doen denken, zijn en blijven herkenbaar. De glasparels geven een nieuwe dimensie aan het werk. Als trosjes zijn ze aangebracht op de aquarellen, ze vangen en transformeren het licht en geven een speelse interpretatie aan het werk. De aquarellen blijken een boeiende verbreding van het toch al interessante oeuvre van Van Bakel.
 

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond