Wettertoer: 1915-1982

Gepubliceerd op 31 maart 2020
Wettertoer: 1915-1982

Afgelast: Vanwege de coronacrisis is het museum voor nog onbepaalde tijd gesloten. Daardoor hebben bezoekers nog geen kans gekregen de tentoonstelling 'Heerenveen vrij: 75 jaar bevrijd' te bekijken. Vanwege het grote historische en emotionele belang van het vertellen van de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, hebben we besloten deze tentoonstelling te verlengen tot eind augustus. Daardoor zal de tentoonstelling Wettertoer helaas komen te vervallen. We hopen deze tentoonstelling volgend jaar alsnog te kunnen realiseren.   

Hoe je Heerenveen voor 1980 ook benadert, altijd is er dat onmiskenbare opvallende baken: de Watertoren aan het Gemeenteplein. De watertoren van Heerenveen werd gebouwd in 1915 naar een ontwerp van architect Roelof Kuiper. De toren werd in 1980 gesloopt om plaats te maken voor het huidige woon/winkelcomplex 'De Wettertoer'. Zowel de bouw en sloop van de toren heeft in Heerenveen op veel gebieden commotie veroorzaakt en enorme gevolgen gehad voor het stadsbeeld van Heerenveen.

F01459

Van bouw tot afbraak

De bouw van de watertoren in Heerenveen kostte 20.000 gulden, de toren was 42 meter hoog en had een waterreservoir van 150 m3. De watertoren van Heerenveen was vrijwel identiek aan de watertoren van Barendrecht uit 1912. Beide torens zijn namelijk ontworpen door architect Roelof Kuipers (Gorredijk, 28 augustus 1855 – Den Haag, 13 mei 1922). Kuipers ontwierp maar liefst zeven watertorens. De toren van Heerenveen was de laatste in zijn rijtje. De watertoren en de bijgebouwen waren uitgevoerd in grijs-bruine baksteen en beton. Voor de ingang bevond zich een bordes met aan weerszijden een trap. Het dak op de toren had acht zijden.

Na buiten gebruikstelling verkocht het Waterleidingbedrijf Friesland in 1974 de 42 meter hoge toren aan de gemeente Heerenveen. Vanuit de Heerenveense politiek en gemeenschap ontstond er fel verzet tegen de door de gemeente gelanceerde afbraakplannen. Een actiecomité wilde het beeldbepalende pand behouden voor het ‘dorpsgezicht’. Na jarenlange afweging tussen restauratie of sloop kreeg sloop de voorkeur van de raad met slechts één stem meerderheid. In 1980 kostte het nog flink veel moeite om het gebouw te onttakelen. Op 1 oktober 1980 is de watertoren onthoofd. Hoewel de watertoren werd gebouwd voor fl.20.900,00, werd voor de afbraak in 1979 een krediet beschikbaar gesteld van fl.400.000,00. Op de plaats staat sindsdien het woon- en winkelcomplex De Wettertoer.

Toch een watertoren in de gemeente

In 2010 ontstond een plan voor een nieuwe watertoren in Heerenveen. De watertoren had in de schetsen elf lagen, met bovenin ruimte voor een koffiehuis. In de toren zou detailhandel gerealiseerd worden. De nieuwe toren is er nooit gekomen. Sinds de gemeentelijke herindeling heeft de gemeente Heerenveen weer een watertoren, en wel in Nes. Deze watertoren heeft een hoogte van 41 meter en een waterreservoir van 515 m3. De toren is al enige tijd buiten gebruik als watertoren. Sinds het voorjaar van 2016 functioneert de toren als bijzonder hotel.

Reserveer uw tickets

Reserveer uw tickets

Goed nieuws, Museum Heerenveen is weer open! Wel houden we ons aan een speciaal museumprotocol. Onaangekondigd ons museum bezoeken? Dat zit er helaas niet meer in. Vooraf reserveren (via telefoon of i... Lees meer

Collectie Heerenveen Puzzel

Collectie Heerenveen Puzzel

Quarantainevermaak: nu we meer thuis moeten binnenblijven, zoeken we massaal naar manieren om de verveling tegen te gaan. Sporten voor de televisie, groot tuinonderhoud plegen, de zolder sch... Lees meer

Heerenveen vrij! 75 jaar bevrijd

Heerenveen vrij! 75 jaar bevrijd

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vanwege de coronacrisis is de tentoonstelling die een beeld geeft van de gebeurtenissen vlak voor, tijdens... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond