GELEGENHEIDSKLEDING: TRADITIE IN TEXTIEL

Gepubliceerd op 16 juni 2021
GELEGENHEIDSKLEDING: TRADITIE IN TEXTIEL

16 juli 2022 – 18 september 2022

Museum Heerenveen bezit een uitgebreide textielcollectie. Het museum pakt deze zomer uit met een keur aan textiel, sieraden en gebruiksvoorwerpen uit het museumdepot. Kledingstukken die meestal door nijvere vrouwenhanden werden vervaardigd en kunstig gemaakte traditionele voorwerpen tonen de gebruiken rond de geboorte, het gezin, het huwelijk en de rouw. Veel oude kledingstukken in de streekdracht zijn door de tand des tijds vergaan; ze werden door motten aangevreten of niet meer draagbaar geacht door de beperkte bewegingsvrijheid.

Bijzonder is dat in Friesland de oude kleding uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw vaak zorgvuldig werd bewaard. Vooral bij feestelijke gelegenheden kwam de pronk weer uit de kast. Dat gold niet alleen voor boeren en burgers, maar ook voor de hogere stand. Zelfs de jonge koningin Wilhelmina tooide zich met Fries kostuum bij haar bezoeken aan Friesland. In de expositie zullen ook verschillende bijzondere trouw- en rouwdocumenten uit het (foto)archief en bibliotheek van het museum worden getoond.

Reiny Bourgonje: Award winning portraits

Reiny Bourgonje: Award winning portraits

4 september t/m 31 oktober 2021
Ontdek de 11 award winning portretfoto's van Reiny Bourgonje in Museum Heerenveen. Het werk van Bourgonje is bekroond met prestigieuze (inter)nationa... Lees meer

Reserveer uw tickets

Reserveer uw tickets

Goed nieuws, Museum Heerenveen is weer open! Wij zijn ontzettend blij dat we weer mogen doen wat we het liefste doen, want een museum zonder bezoekers is niet compleet.

Onaangekondigd ons muse... Lees meer

Heerenveen: De Friese Droom

Heerenveen: De Friese Droom

Museum Heerenveen vertelt en toont het verhaal van Heerenveen. Voor veel Nederlanders is Heerenveen de bekendste plek in Friesland. Die faam heeft het te danken aan het feit dat het een plek is waar g... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond