Lezing beste symfonieŽn

Gepubliceerd op 2 januari 2023
Lezing beste symfonieŽn

16 maart: Lezing Antonin Dvořák, Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ (1893). 
Wil je meer leren en horen over de meest beroemde symfonieën. Kom dan naar de lezingreeks van Gabriël Vriens. In iedere symfonie wordt een unieke wereld aan muziek, sferen en ontwikkelingen geschapen. Zonder woorden, maar met veel zeggingskracht. Gabriël Vriens zal in deze serie muzieklezingen de verhalen over de achtergronden, de opbouw en de zeggingskracht vertellen.

Dvořák was gevraagd om de Amerikaanse muziek een eigen gezicht te geven. In de eerste maanden na zijn aankomst in 1893 schreef hij met de indrukken, die hij daar opdeed, al meteen een symfonie. En wat voor één! Het is de meeste gespeelde symfonie aller tijden!

Praktische informatie

De lezingen beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 uur (inloop vanaf 09.45 uur). Toegang: Vrienden € 5,00 en gasten € 7.50. Prijs is inclusief een kopje koffie. Opgeven is gewenst en kan via e-mail of 0513-623 408. 

SymfonieŽn in het kort

Symfonieën waren in de klassieke instrumentale muziek voor componisten het hoogst haalbare. In opera’s kon je een verhaal vertellen en op muziek zetten. In een symfonie kon dat ook, maar dan zonder woorden. De oorsprong van de symfonie komt ook voort uit de traditie van ouvertures, de instrumentale openingen van opera’s. Vanuit Italië verspreidt de traditie van ouvertures over Europa en daar pakken andere componisten dit genre op en brengen het naar het hoogste niveau in de muziekgeschiedenis van Europa. In iedere symfonie wordt een unieke wereld aan muziek, sferen en ontwikkelingen geschapen. Zonder woorden, maar met veel zeggingskracht. Het is niet voor niks dat symfonieën nog altijd zo’n bijzondere status hebben.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag ťťn van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond