Lezing beste symfonieŽn deel 3

Gepubliceerd op 10 september 2022
Lezing beste symfonieŽn deel 3

10 november: Muzikale lezingen van Gabriël Vriens over de 10 beroemdste en belangrijkste symfonieën aller tijden. Voor mensen die kennis willen maken met klassieke muziek, voor mensen die er van houden en er meer van af willen weten en voor iedereen die het heerlijk vindt om zich een ochtend lang onder te dompelen in verhalen over componisten en de werken die ze voortbrachten. In ieder symfonie zit een verhaal en Gabriël Vriens zal in deze serie van 10 muzieklezingen die verhalen over de achtergronden, de opbouw en de zeggingskracht vertellen.

Op 10 november luisteren we naar Hector Berlioz Symfonie Fantastique (1830). Berlioz was verliefd op een Engelse actrice, maar zij niet op hem. Vanwege dat liefdesverdriet heeft hij deze beeldende symfonie geschreven, waarin een gedrogeerde kunstenaar allerlei visioenen heeft. En dat is een vernieuwend werk geworden; een symfonie met concrete beelden en verhalen! Met uitleg van Gabriël voorspelt dat een aantrekkelijke en inhoudelijke ochtend te worden.

Praktische informatie

De lezingen beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 uur (inloop vanaf 09.45 uur). Toegang: Vrienden € 5,00 en gasten € 7.50. Prijs is inclusief een kopje koffie. Opgeven is gewenst en kan via e-mail of 0513-623 408. 

SymfonieŽn in het kort

Symfonieën waren in de klassieke instrumentale muziek voor componisten het hoogst haalbare. In opera’s kon je een verhaal vertellen en op muziek zetten. In een symfonie kon dat ook, maar dan zonder woorden. De oorsprong van de symfonie komt ook voort uit de traditie van ouvertures, de instrumentale openingen van opera’s. Vanuit Italië verspreidt de traditie van ouvertures over Europa en daar pakken andere componisten dit genre op en brengen het naar het hoogste niveau in de muziekgeschiedenis van Europa. In iedere symfonie wordt een unieke wereld aan muziek, sferen en ontwikkelingen geschapen. Zonder woorden, maar met veel zeggingskracht. Het is niet voor niks dat symfonieën nog altijd zo’n bijzondere status hebben.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag ťťn van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond