Lezing beste symfonieën

13 april: Lezing Dmitri Shostakovich, Symfonie nr. 5 (1937).
Wil je meer leren en horen over de meest beroemde symfonieën. Kom dan naar de lezingreeks van Gabriël Vriens. In iedere symfonie wordt een unieke wereld aan muziek, sferen en ontwikkelingen geschapen. Zonder woorden, maar met veel zeggingskracht. Gabriël Vriens zal in deze serie muzieklezingen de verhalen over de achtergronden, de opbouw en de zeggingskracht vertellen.
Nadat een opera van hem neergesabeld was door de communisten, moest Shostakovich zich revancheren. Zijn 5e symfonie was een groots antwoord op deze kritiek. Stalin was tevreden. Maar Shostakovich zei later zelf dat dit antwoord een dubbele bodem heeft. Onder deze omstandigheden is het maken van zo’n meesterwerk met meerdere lagen echt heel bijzonder!
Praktische informatie
De lezingen beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 uur (inloop vanaf 09.45 uur). Toegang: Vrienden € 5,00 en gasten € 7.50. Prijs is inclusief een kopje koffie. Opgeven is gewenst en kan via e-mail of 0513-623 408.
Symfonieën in het kort
Symfonieën waren in de klassieke instrumentale muziek voor componisten het hoogst haalbare. In opera’s kon je een verhaal vertellen en op muziek zetten. In een symfonie kon dat ook, maar dan zonder woorden. De oorsprong van de symfonie komt ook voort uit de traditie van ouvertures, de instrumentale openingen van opera’s. Vanuit Italië verspreidt de traditie van ouvertures over Europa en daar pakken andere componisten dit genre op en brengen het naar het hoogste niveau in de muziekgeschiedenis van Europa. In iedere symfonie wordt een unieke wereld aan muziek, sferen en ontwikkelingen geschapen. Zonder woorden, maar met veel zeggingskracht. Het is niet voor niks dat symfonieën nog altijd zo’n bijzondere status hebben.