September 2016: Portret en model van Wolkers tot Juno

Gepubliceerd op 30 augustus 2016

Portret en model van Wolkers tot Juno is de titel van de solotentoonstelling van de architect/tekenaar/schilder Huib Swets (1942) uit Oudemirdum in het Friese Gaasterland. Van 2 september t/m 29 september presenteert de Pronkkeamer werk van deze beeldend kunstenaar.

Huib Swets (1942) studeerde architectuur aan de Technische Universiteit te Delft. Na zijn afstuderen in 1969 werkte hij vele jaren als ontwerper van woningbouw-projecten, collectief met anderen, zowel als zelfstandig architect.
Na zijn pensionering ontwikkelde hij zich als meer vrij opererend schilder en tekenaar. Hij nam lessen bij enkele figuratief werkende kunstenaars, veelal opgeleid in Groningen aan de Academie Minerva (Frâns Faber, graficus en Jannes Kleiker, kunstschilder).

Veel bewondering heeft hij voor de Noord-Nederlandse schilders Douwe Elias en Pieter Pander. In het buitenland geldt dit voor Andrew Wyeth (aquarel en eitempera) en de Scandinavische schilders uit de school van Skagen in Noord-Denemarken: Ancher, P.S. Krøyer en het palet van de Zweedse schilder Anders Zorn.

Hij werkt figuratief, schildert veel naar model en maakt portretten in opdracht of van vrienden uit zijn omgeving en tekent reisimpressies op vakanties.
De menselijke figuur als landschap en de wonderlijke magie van het portret boeien hem bovenal en worden gereflecteerd in al zijn recente werk.
Een deel van zijn werk is in het bezit van particulieren, waardoor het niet meer voor iedereen toegankelijk is. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het werk dat de laatste 10 jaar tot stand is gekomen.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond