Geschiedenis van het museum

Museum Heerenveen is een bijzonder museum al zeggen we het zelf. Bijna een eeuw lang wordt er van alles verzameld. Dingen die in meer of mindere mate met de gemeente Heerenveen te maken hebben. In totaal beheert het museum ruim 16.000 objecten zoals schilderijen, tekeningen en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast liggen er bijna 30.000 foto’s, dia’s en glasnegatieven in de documentatiekasten.

VanHarenspad50
Van Oudheidkamer tot Museum

De lezing van dr. A.H. Veenbaas voor de Volksuniversiteit te Heerenveen op 17 november 1937 mag worden beschouwd als de opmaat voor belangrijke initiatieven op het gebied van de plaatselijke geschiedenis. De Oudheidkamer Heerenveen werd echter pas op 22 oktober 1942 opgericht. In de krant werd direct een oproep gedaan tot schenking van historische objecten. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven. De Oudheidkamer beschikte helaas nog niet over een tentoonstellingsruimte. Tussen 1951 en 1981 zwierf de Oudheikamer van pand naar pand. De voorwerpen die te zien waren hadden in meer of mindere mate een binding met de geschiedenis van plaats en streek. Dat liep uiteen van archeologische en geologische bodemvondsten tot voorwerpen van'(destijds) moderne industriële origine. Denk bijvoorbeeld aan objecten van vetsmelterij Smilde, de Heerenveense gazfabriek of de melkfabriek. Voorwerpen uit de tijd van de ambachtelijkheid werden afgewisseld met herinneringen aan recreatieve of sportieve prestaties zoals medailles en bekers.

Een echt museum

Eind jaren ’70 is de oudheidskamer toe aan een nieuwe stap, de stap van oudheidskamer naar een heus museum. Daartoe is verhuist de Oudheidkamer in 1982 naar een historisch pand aan het Van Harenspad. De meest bekende voormalige eigenaar van de grond en het pand is de familie Van Heloma. Daarom wordt het pand nog steeds het Van Heloma huis genoemd. Bij een nieuw pand past ook een nieuw beleid. In samenspraak met de gemeente werd besloten de Oudheidskamer te professionaliseren. Heerenveen kreeg een echt museum. Het museum moest natuurlijk ook een naam krijgen: Museum Willem van Haren. Waarom? De entree van het museum lag aan het (Willem) van Harenspad. In het nieuwe museum kon de bezoeker geen ‘luciferdoosjes’ vinden. Men kwam naar het museum om iets te leren. Daar hoorden geen futiliteiten bij. Op vrijdag 17 december 1982 was het zo ver. Bijna duizend bezoekers kwamen een kijkje nemen in het eerste echte museum van Heerenveen.

De Heerenveense School

Ruim zestien jaar na opening van Museum Willem van Haren ontstond het idee cultuur te clusteren in Heerenveen. Daartoe werd de Heerenveense School, vernoemd naar de voormalige school, opgericht. Het museum zou verbonden worden met het gebouw ‘de Heerenveense School’. De entree werd verplaatst naar het Ernst van Harenplein.
In 1998 werd er dus wederom hard verbouwd aan het museum. De muren in de moderne aanbouw werden doorbroken en verbonden met een nieuwe hal in het voormalige schoolgebouw. Hierin werden naast het museum het Centrum voor de Kunsten a7 (nu Ateliers Majeur), de VVV/ANWB en een Kunstuitleen ondergebracht. Een Kunstcafé mocht niet ontbreken. De centrale hal is de entree voor alle instellingen. Het belangrijkste element voor de schoolhal is bewaard gebleven, de grote monumentale trap. De hal is aan de achterzijde verlengd. Als u terug loopt achter in de hal staat en omhoog kijkt, kunt u de originele buitenmuur van de school zien. In 1999 wordt de Heerenveense School feestelijk geopend.

Heerenveen in het kort

Droge turf en natte voeten: Heerenveen dankt zijn bestaan aan het veen en drie ‘heeren’. Zij richten in 1551 de Schoterlandse Veencompagnie op. De compagnie koopt 6.500 hectare hoogveen in Zuidoost Friesland aan en laat deze afgraven. Turf is in die tijd de belangrijkste brandstof. Heerenveen groeit snel: aan de verkoop van het ‘bruine goud’ is goed geld te verdienen.
Rond 1750 voeren Gietersen – verveners uit Noordwest Overijssel – een nieuwe methode van vervening in. Met de baggerbeugel graven zij het veen tot ver onder de waterspiegel uit. De lage vervening heeft grote gevolgen. Er ontstaan uitgestrekte waterplassen. Storm en oeverafslag maken de veenplassen nog groter en overstromingen zijn het gevolg. De bevolking verarmt. Vierhonderd jaar turfwinning en de daaropvolgende inpoldering en ontginning hebben het landschap rond Heerenveen een geheel eigen karakter gegeven.

Vier de zomer in het museum!

Vier de zomer in het museum!

Museum Heerenveen is tijdens de zomervakantie dé plek voor museumfans tot en met 12 jaar. Of je nu van knutselen houdt of je een echte speurneus bent. Deze vakantie is het extra leuk om naar het museu... Lees meer

September 2018: 8 dagen Cyprus

September 2018: 8 dagen Cyprus

Nog vóórdat de herfststormen losbarsten en de grijze wintermaanden ons dwingen thuis te blijven, kunt u eind september gaan genieten van een totaal verzorgde reis naar het cultuurhistorische eiland in... Lees meer

Ienkennich lânskip

Ienkennich lânskip

Gedichten en beelden die het Friese landschap tonen, een uitdagend en inspirerend project met dichter Eppie Dam en beeldend kunstenaar Gijs Dragt. Hun samenwerking leidt tot een bijzondere t... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond