Oud gevangenisbewaarder Willem Helfrich vertelt

Gepubliceerd op 22 februari 2017
Oud gevangenisbewaarder Willem Helfrich vertelt

Wel eens een slaapkooi gezien uit een gevangenis? Ook zo benieuwd naar de allereerste film (uit 1924) over het leven in een gevangenis in Nederland? Kent u de uitdrukking: opgroeien voor galg en rad, enig idee waar die vandaan komt? Hoe denkt u over opgesloten zijn in een gevangenis, hoe stelt u zich dat voor in onze tijd maar ook hoe het was toen Crackstate nog een gevangenis was?

U komt veel antwoorden te weten als u naar de tentoonstelling: Gevangen achter Crackstate gaat en mocht die tentoonstelling niet genoeg voor u zijn (en wanneer is het genoeg?) dan kunt u ook een van de lezingen van Willem Helfrich gaan bijwonen. Hij kan vertellen… Vanaf 1980 werkt Willem al bij het gevangeniswezen. Al jaren verdiept hij zich in de in de geschiedenis van het gevangeniswezen. Hoe straffen we in deze tijd en hoe was dat honderd jaar geleden of nog langer terug? Zijn we humaan in ons beleid? Hij vindt het belangrijk om die kennis over te dragen. Er zijn zoveel meningen over het leven in de gevangenis en een ‘’hotel waar je een tijdlang tot rust kunt komen” is er in ieder geval een van. Hoe waar of onwaar is dat?

Veel van het getoonde materiaal komt uit het gevangenismuseum in Veenhuizen. Zo ziet u hier een veiligheidsbed waarin iemand terecht kwam die door het lint was gegaan. Willem vertelt dat er zomaar acht mensen nodig zijn om iemand in die toestand onder controle te krijgen. Wat gebeurt er precies met iemand die opgesloten gaat worden? Wat zijn de taken van een penitentiair inrichtingswerker en wat betekent het als je gevisiteerd wordt? Willem haalt ook nog een heel ander aspect naar voren: dat van de achterblijvers, wat zijn de consequenties voor de vrouw (of man) maar vooral voor de kinderen van gevangenen? Worden er meer mensen gestraft? Hoe kijkt de gemeenschap naar hen?

Mocht u nu al vast meer willen weten, gaat u dan naar de volgende websites: www.blokhuispoort.nl of www.gevangeninfriesland.nl.

Beeldentuin tentoonstelling

Beeldentuin tentoonstelling

Het Friese 11fountains project is een succes. Zoals vroeger de oude lindeboom in het dorp, zo vormen de 11 fonteinen ieder in ‘hun’ stad een centrale plek van samenkomst. Ze symboliseren het in Friesl... Lees meer

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus denkt en drukt zich uit in beelden, want één beeld zegt meer dan honderd woorden. Reus ontwikkelt in wat hij zelf zijn pictografische schilderijen noemt een geheel eigen, ogenschijnlijk clich... Lees meer

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

Professor Cleveringa (1894-1980) is in binnen- en buitenland bekend vanwege zijn openlijke protest op 26 november 1940 als Leids hoogleraar tegen de schending van burgerrechten van Joodse Nederlanders... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond