Oud gevangenisbewaarder Willem Helfrich vertelt

Gepubliceerd op 22 februari 2017
Oud gevangenisbewaarder Willem Helfrich vertelt

Wel eens een slaapkooi gezien uit een gevangenis? Ook zo benieuwd naar de allereerste film (uit 1924) over het leven in een gevangenis in Nederland? Kent u de uitdrukking: opgroeien voor galg en rad, enig idee waar die vandaan komt? Hoe denkt u over opgesloten zijn in een gevangenis, hoe stelt u zich dat voor in onze tijd maar ook hoe het was toen Crackstate nog een gevangenis was?

U komt veel antwoorden te weten als u naar de tentoonstelling: Gevangen achter Crackstate gaat en mocht die tentoonstelling niet genoeg voor u zijn (en wanneer is het genoeg?) dan kunt u ook een van de lezingen van Willem Helfrich gaan bijwonen. Hij kan vertellen… Vanaf 1980 werkt Willem al bij het gevangeniswezen. Al jaren verdiept hij zich in de in de geschiedenis van het gevangeniswezen. Hoe straffen we in deze tijd en hoe was dat honderd jaar geleden of nog langer terug? Zijn we humaan in ons beleid? Hij vindt het belangrijk om die kennis over te dragen. Er zijn zoveel meningen over het leven in de gevangenis en een ‘’hotel waar je een tijdlang tot rust kunt komen” is er in ieder geval een van. Hoe waar of onwaar is dat?

Veel van het getoonde materiaal komt uit het gevangenismuseum in Veenhuizen. Zo ziet u hier een veiligheidsbed waarin iemand terecht kwam die door het lint was gegaan. Willem vertelt dat er zomaar acht mensen nodig zijn om iemand in die toestand onder controle te krijgen. Wat gebeurt er precies met iemand die opgesloten gaat worden? Wat zijn de taken van een penitentiair inrichtingswerker en wat betekent het als je gevisiteerd wordt? Willem haalt ook nog een heel ander aspect naar voren: dat van de achterblijvers, wat zijn de consequenties voor de vrouw (of man) maar vooral voor de kinderen van gevangenen? Worden er meer mensen gestraft? Hoe kijkt de gemeenschap naar hen?

Mocht u nu al vast meer willen weten, gaat u dan naar de volgende websites: www.blokhuispoort.nl of www.gevangeninfriesland.nl.

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond