Nieuwe zilverschat in museum

Gepubliceerd op 17 januari 2018
Nieuwe zilverschat in museum

Heerenveen heeft een rijke zilvergeschiedenis. In 1616 wordt de eerste zilversmid in de archieven genoemd. Helaas is veel Heerenveens zilver verloren gegaan. Het museum is daarom zeer content met de langdurig bruikleen van het 17e-eeuwse avondmaalzilver van de Protestante Gemeente Heerenveen. Deze bijzondere Heerenveense stukken krijgen een prachtige plek in de zilverschatkamer. De nieuwe aanwinsten zijn vanaf nu in het museum te bewonderen.

De afbeelding is gemaakt door Omrop Fryslân, Roelof de Vries. Klik hier om naar de website van Omrop Fryslân te gaan.

Uniek Heerenveens zilver

Jarich Hendricks is de eerste Heerenveense zilversmid. Hij komt uit Bolsward, waar hij bij een meestersmid in de leer is geweest. Van 1616 tot 1813 werken bijna vijftig zilversmeden in het Friese Haagje. Heerenveen oefent een grote aantrekkingskracht op hen uit, omdat de belemmerende regelgeving van een goud- en zilversmedengilde ontbreekt in tegenstelling tot in andere Friese plaatsen. Bovendien verdient de snel groeiende bevolking goed geld aan het ‘bruine goud’: de turf die wordt gewonnen door het afgraven van het hoogveen.

Avondmaalzilver

Aan de hand van de kleine collectie overgebleven zilver van de Heerenveense zilversmeden is een deel van de rijke historie van Heerenveen te construeren. Er zijn opvallend veel kerkelijke objecten overgeleverd. In de protestantse kerk worden zilveren voorwerpen gebruikt tijdens de viering van het Heilig Avondmaal. Sommige voorwerpen zijn versierd met voorstellingen die betrekking hebben op het leven en de dood van Christus of met personificaties van de goddelijke deugden Geloof, Hoop en Liefde. Opvallend is dat een aantal avondmaalsbekers – die in Heerenveen zijn gemaakt – aan de onderkant zijn versierd met een afbeelding van de kerk of de klokkenstoel bij de kerk.

Saai? Niet voor wie beter kijkt

De in bruikleen gegeven objecten lijken op het eerste gezicht nogal saai in vergelijking met de rijkversierde zilverwerken in de zilverzaal. Maar schijn bedriegt. Voor wie beter kijkt ziet het vakmanschap in het grafeerwerk. Van de drie avondmaalsbekers van Michiel Jelles (?-1656) dateren twee uit 1637. Ze zijn daarmee de oudste, nog overgebleven, avondmaalsbekers van Heerenveen. De ander komt uit 1640 en is een prachtige met bloemmotieven en vogels gegraveerde beker met in het midden een inscriptie. De vierde beker is een gladde beker van Watse Gepkes (1666-1693) met boven de voet in sierlijke schrijfletters: H K Beeker 16.87. Daarnaast zijn er nog twee gladde avondmaalsbekers van Johannes Paulus Paulides (1763-1837) uit 1824. In de bodem hebben deze de inscriptie: De Diacony van Nieuwe Haske haar Beeker. 1824. De zes avondmaalsbekers zijn een waardevolle aanvulling voor het verhaal van Heerenveen. En hoewel Heerenveen geen nationale zilverkunstenaars voortbracht, waren het zeker zeer kundige ambachtslieden.

Beeldentuin tentoonstelling

Beeldentuin tentoonstelling

Het Friese 11fountains project is een succes. Zoals vroeger de oude lindeboom in het dorp, zo vormen de 11 fonteinen ieder in ‘hun’ stad een centrale plek van samenkomst. Ze symboliseren het in Friesl... Lees meer

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus, Aan welke kant sta je?

Jan Reus denkt en drukt zich uit in beelden, want één beeld zegt meer dan honderd woorden. Reus ontwikkelt in wat hij zelf zijn pictografische schilderijen noemt een geheel eigen, ogenschijnlijk clich... Lees meer

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa

Professor Cleveringa (1894-1980) is in binnen- en buitenland bekend vanwege zijn openlijke protest op 26 november 1940 als Leids hoogleraar tegen de schending van burgerrechten van Joodse Nederlanders... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond