Verhaal Heerenveen Vrij!

Gepubliceerd op 8 juli 2020
Verhaal Heerenveen Vrij!

Onlangs was ik in de gelegenheid om de tentoonstelling ‘Heerenveen vrij! 75 jaar bevrijd!’ te bezoeken in het Museum Heerenveen. Wat een prachtige tentoonstelling. Van dag tot dag wordt er verteld over de periode voor, tijdens en na de bevrijding van de gemeente Heerenveen. Geweldige foto’s en duidelijke teksten.

Mijn vader was tijdens de oorlog aangesloten bij het Heerenveense verzet. Hij is ook gevangen genomen door de Duitsers en heeft vastgezeten in de roemruchte gevangenis van Crackstate, hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst. Mijn vader heeft diverse verhalen verteld over zijn werk als verzetsman, over zijn periode in de gevangenis sprak hij echter nooit.

Bij mijn tocht door het museum kwam ik een foto tegen waar mijn vader op staat. Ook de namen van verzetscollega’s waar mijn vader over heeft verteld kwam ik tegen, namen die je nooit vergeet: kleine Bertus, middel Bertus, grote Bertus, dat waren een paar van de collegae verzetsmannen. Omdat ze alle drie Lambertus als voornaam hadden kregen ze deze kenmerkende bijnamen/schuilnamen.

Ik ben onder de indruk van deze tentoonstelling, van de persoonlijke beleving van de mensen in de gemeente Heerenveen en de emotionele herinneringen aan de dolle dagen in april 1945. Heel bijzonder en niet te vergeten!

Ilona Blom-Sijtsma

Foto: Portret van dhr. J. Sijtsma, privécollectie.

Reiny Bourgonje: Award winning portraits

Reiny Bourgonje: Award winning portraits

4 september t/m 31 oktober 2021
Ontdek de 11 award winning portretfoto's van Reiny Bourgonje in Museum Heerenveen. Het werk van Bourgonje is bekroond met prestigieuze (inter)nationa... Lees meer

Reserveer uw tickets

Reserveer uw tickets

Goed nieuws, Museum Heerenveen is weer open! Wij zijn ontzettend blij dat we weer mogen doen wat we het liefste doen, want een museum zonder bezoekers is niet compleet.

Onaangekondigd ons muse... Lees meer

Heerenveen: De Friese Droom

Heerenveen: De Friese Droom

Museum Heerenveen vertelt en toont het verhaal van Heerenveen. Voor veel Nederlanders is Heerenveen de bekendste plek in Friesland. Die faam heeft het te danken aan het feit dat het een plek is waar g... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond