Ik en zij

Geheelonthouding en vegetarisme vond Ferdinand Domela Nieuwenhuis belangrijk omdat zij uiting waren van een gezond leven en zouden bijdragen tot een bevolking die niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk sterk en gezond was. “Drinkende arbeiders denken niet en denkende arbeiders drinken niet”, was zijn maxime. Hoe zit het met jouw levensopvattingen. In het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum kun je aangeven hoe jij in het leven staat en dit direct vergelijken met anderen. Eet je vlees of vega(n), ben je gelovig of niet en zeg jij ja tegen een alcoholisch drankje, of is een mocktail meer jouw style. Ontdek je ik versus zij.
Koop je tickets nu
Moderne opvattingen
Voor Domela Nieuwenhuis waren socialisme en anarchisme niet slechts een politieke overtuiging, maar een totale levenshouding. Geheelonthouding en vegetarisme waren daar een uitdrukking van. Hij staakte het gebruik van alcoholische dranken en het eten van vlees toen hij socialist werd, in de tweede helft van de jaren 1870. Later zou hij zich ook inzetten in zowel de anarchistische drankbestrijdersbeweging (Algemeene Nederlandsche GeheelOnthouders Bond, ANGOB) en in de Nederlandsche Vegetariërsbond. Zijn arbeidersachterban zag het vegetarisme niet echt zitten. Wie door bittere armoede zelden vlees heeft kunnen eten, staat niet te trappelen om vegetarisch te gaan eten.
Domela Nieuwenhuis kende aan het vegetarisme trouwens nog een ander voordeel toe. Dit blijkt uit de volgende campagnetekst. ‘Grondzaal van het alcoholisme is drankzucht. Grondzaak van drankzucht is ondervoeding of verkeerde voeding. Vegetarisme is een oplossing voor beide.’ Het mag duidelijk zijn dat dit advies niet is ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Toch lijkt Domela Nieuwenhuis hier, zeker voor zijn tijd, een puntje te hebben.