Lykas it klokje earder thús hat tikke…

Gepubliceerd op 11 mei 2018
Lykas it klokje earder thús hat tikke…

Na een grondige restauratie zijn ze eindelijk weer te zien in het museum, onze prachtige Friese klokken. De waarde en beleving van tijd veranderd en de instrumenten om te meten worden steeds preciezer en steeds sneller. Moest een Friese klok soms meermalen per dag, afhankelijk van de lengte van de ketting, worden opgewonden (opgehaald), konden na 1900 de staartklokken wel acht dagen lopen op één winding. Tegenwoordig lopen de klokken jaren op één batterij of zelfs op zonne-energie. Vaak vallen klokken ten prooi aan een veranderde smaak en worden ze vervangen door een moderner exemplaar. Neem daarom juist nu de tijd om naar de oude klokken te kijken die de tijd lijken te hebben overleefd. En weet u wat het mooiste is, ze werken nog altijd!

Klein Heerenveens staartklokje met ingelegd hout, ca. 1825

Zeldzaam klein model Fries staartklokje van slechts 77cm. lang. De klok heeft een afwijkend staartstukje en een notenhouten kast versierd met een marquetterie van bloemen. De handbeschilderde wijzerplaat met Romeinse cijferaanduiding het heeft opschrift ‘Amsterdam’. In het lunet een decor van handelsschepen met de Nederlandse vlag. Op de toog staan originele vergulde beeldjes van Atlas en twee bazuin spelende engelen. Uurwerk met gaand, slag- en wekkerwerk.

Friese staartklok, ca. 1800

Deze klok heeft de wijzerplaat in het rondeel. Bijzonder is het ballonvaardersmechanisme met een dubbelmechaniek op het gaande werk. Rechts gaat een raampje open voor een nieuwsgierige omwoner. Op de achtergrond staat een groep toeschouwers. Van links en rechts komt een ballonvaarder aangelopen.

Balon

Heerenveense staartklok van Jacob de Looze (1773 -1851), 1816

Jacob de Looze is geboren in Zierikzee en was logementhouder en fabriceur te Heerenveen. Een fabriceur bestelde alle onderdelen en monteerde deze. De staartklok heeft als extra een mechaniek dat aangedreven wordt door het anker. De voorstelling is “Salomonsoordeel” en is te vinden in de bijbel 1 Koningen 3 vers 16 – 28. Het zwaard beweegt mee op het ritma van de klok. De beschildering is origineel en gemaakt door klokkenschilder Teede Sieds Haanstra (1780 – 1825) te Sneek. Signatuur en datering 1816 op wijzerplaat.

IMG_6532b

Stoelklok van Abraham Ysaaks (1714 – na 1761), ca 1740

Friese stoelklok met maan en datum. De klok heeft zogenaamde Leeuwarder meerminnen op de achterplank. De klok heeft een krisvormige wijzer en de slagpilaar wordt gelift zoals bij veel Grouwster stoelklokken. Het uurwerk heeft een dubbele bel. Op de achterkant van de plank is de klok gesigneerd met AY.

P1060098

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond