Mogen wij Jan Ringersma even aan u voorstellen..?

Gepubliceerd op 28 mei 2015
Mogen wij Jan Ringersma even aan u voorstellen..?

De verfpotten ontwijkend, stappend over het gereedschap, laat Jan Ringersma het poortje op de eerste verdieping zien. Hij legt uit hoe de muur er uitzag toen het verbouwingsteam het aantrof.

Jan werkt sinds begin 2013 in het museum. Zijn functie is het best te omschrijven als “aspirientje, overal goed voor”. De officiële benaming omvat: opbouw tentoonstelling en verbouw museum. Naast zijn functie in het museum, is Jan docent aan het Nordwin College in Sneek.

Net als Gonny, is het topstuk van Jan de archeologiekast met de Grensleeuw. Waarom? “De leeuw heeft een verrassing,” grapt hij, “mocht de kast ooit gesloopt worden, dan staat © Peter Appelhof en Jan Ringersma, 2014 er onder.” Ook is hij erg te spreken over de nieuwe vondst, namelijk het poortje op de eerste verdieping. “Toen we boven met de wanden bezig waren, vonden we verborgen doorgangen,” vertelt hij. Er is een hoogteverschil van ongeveer twintig centimeter tussen de vloeren. Ook is de muur gebouwd als buitenmuur. Jan denkt dat het pand uit twee gebouwen bestond, helaas heeft tot op heden niemand hem hier iets over kunnen vertellen.

Nieuwsgierig geworden? Het poortje blijft zichtbaar voor de bezoekers, inclusief de ornamenten die destijds beschadigd zijn toen de muren aan elkaar werden gezet.

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadja Willems, zal in februari in de Pronkkeamer twee van haar series laten zien. De serie portretten, genaamd Nadjeschda zijn gebaseerd op haar beroemde Russische oermoeder Nadjeschda von Meck. Afgel... Lees meer

Night at the Museum!

Night at the Museum!

Ontmoet de tot leven gekomen museumobjecten in Museum Heerenveen! Op vrijdag 15 februari 2019 organiseert Museum Heerenveen een spannend evenement om de voorjaarsvakantie in te luiden. Tijdens de Nigh... Lees meer

Help pake en beppe de vakantie door!

Help pake en beppe de vakantie door!

Tijdens de voorjaarsvakantie helpt Museum Heerenveen ‘Pake en Beppe de vakantie door’. Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Het is voor ouders en grootouders soms een flinke uitdaging o... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond