Mogen wij Jan Ringersma even aan u voorstellen..?

Gepubliceerd op 28 mei 2015
Mogen wij Jan Ringersma even aan u voorstellen..?

De verfpotten ontwijkend, stappend over het gereedschap, laat Jan Ringersma het poortje op de eerste verdieping zien. Hij legt uit hoe de muur er uitzag toen het verbouwingsteam het aantrof.

Jan werkt sinds begin 2013 in het museum. Zijn functie is het best te omschrijven als “aspirientje, overal goed voor”. De officiële benaming omvat: opbouw tentoonstelling en verbouw museum. Naast zijn functie in het museum, is Jan docent aan het Nordwin College in Sneek.

Net als Gonny, is het topstuk van Jan de archeologiekast met de Grensleeuw. Waarom? “De leeuw heeft een verrassing,” grapt hij, “mocht de kast ooit gesloopt worden, dan staat © Peter Appelhof en Jan Ringersma, 2014 er onder.” Ook is hij erg te spreken over de nieuwe vondst, namelijk het poortje op de eerste verdieping. “Toen we boven met de wanden bezig waren, vonden we verborgen doorgangen,” vertelt hij. Er is een hoogteverschil van ongeveer twintig centimeter tussen de vloeren. Ook is de muur gebouwd als buitenmuur. Jan denkt dat het pand uit twee gebouwen bestond, helaas heeft tot op heden niemand hem hier iets over kunnen vertellen.

Nieuwsgierig geworden? Het poortje blijft zichtbaar voor de bezoekers, inclusief de ornamenten die destijds beschadigd zijn toen de muren aan elkaar werden gezet.

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond