Is er een nieuwe apotheker?

Gepubliceerd op 15 september 2016
Is er een nieuwe apotheker?

Nou neen, de functie van baliemedewerker past Herma Bruinink goed genoeg, de prachtige apotheek speelt echter wel een grote rol in haar werk. Hier liggen immers veel Friese spullen van de VVV. Nog onlangs kwam iemand, die een evenement organiseerde, langs voor shawls, dassen, vaantjes en ander klein materiaal om mensen in de stands Fries op te sieren.

Maakte Herma vroeger mensen enthousiast voor reizen in binnen- of buitenland (misschien herinnert u zich haar van reisbureau Harmanni later Rottink nog weer later Vakantiexperts) nu doet ze datzelfde met informatie over markten, stadswandelingen, tentoonstellingen, kunstroutes en wat er allemaal maar te doen is in de provincie. Haar gevoel voor taal kan ze ook gebruiken want er komen regelmatig Duitsers en Engelsen langs, een Franse toerist staat nog op haar verlanglijstje, die is nog niet in haar bijzijn aan de balie verschenen.

Herma werkt sinds december 2015 in het museum en vindt de functie heel afwisselend, naast alle gesprekken met toeristen, beantwoordt ze email en telefoon en ook houdt ze controle over de financiën.

Dat ze zo gemakkelijk Duits spreekt is niet zo verwonderlijk, haar geboortewieg stond in Diepenheim een plaatsje vlak tegen de Duitse grens aan. Herma en haar man gaan in de nabije toekomst doen wat je veel Friezen op latere leeftijd ook ziet doen: terug verhuizen naar je geboorteplaats. Nu haar man met pensioen is komt daar de gelegenheid toe.

Haar jongste zoon woont in Leeuwarden en de oudste, net vader geworden (hoera!) in Twello. Haar dochter woont met haar gezin in diezelfde streek maar wel net over de grens. Haar kinderen leren daar spelenderwijs Fries, Duits en Nederlands. Het is vermakelijk om te zien hoe ze met taal omgaan: als het om spelen gaat spreken ze Duits, gaat het om je haren kammen en tandenpoetsen dan is het Fries en met opa en oma praat je Nederlands.

Voorlopig is Herma echter nog hier en blijft er veel Fries te horen, ze heeft het naar haar zin in museum Heerenveen. ‘’Je wordt gewaardeerd, iedereen helpt elkaar en we zijn allemaal gelijk’’.

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadja Willems, zal in februari in de Pronkkeamer twee van haar series laten zien. De serie portretten, genaamd Nadjeschda zijn gebaseerd op haar beroemde Russische oermoeder Nadjeschda von Meck. Afgel... Lees meer

Night at the Museum!

Night at the Museum!

Ontmoet de tot leven gekomen museumobjecten in Museum Heerenveen! Op vrijdag 15 februari 2019 organiseert Museum Heerenveen een spannend evenement om de voorjaarsvakantie in te luiden. Tijdens de Nigh... Lees meer

Help pake en beppe de vakantie door!

Help pake en beppe de vakantie door!

Tijdens de voorjaarsvakantie helpt Museum Heerenveen ‘Pake en Beppe de vakantie door’. Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Het is voor ouders en grootouders soms een flinke uitdaging o... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond