Is er een nieuwe apotheker?

Gepubliceerd op 15 september 2016
Is er een nieuwe apotheker?

Nou neen, de functie van baliemedewerker past Herma Bruinink goed genoeg, de prachtige apotheek speelt echter wel een grote rol in haar werk. Hier liggen immers veel Friese spullen van de VVV. Nog onlangs kwam iemand, die een evenement organiseerde, langs voor shawls, dassen, vaantjes en ander klein materiaal om mensen in de stands Fries op te sieren.

Maakte Herma vroeger mensen enthousiast voor reizen in binnen- of buitenland (misschien herinnert u zich haar van reisbureau Harmanni later Rottink nog weer later Vakantiexperts) nu doet ze datzelfde met informatie over markten, stadswandelingen, tentoonstellingen, kunstroutes en wat er allemaal maar te doen is in de provincie. Haar gevoel voor taal kan ze ook gebruiken want er komen regelmatig Duitsers en Engelsen langs, een Franse toerist staat nog op haar verlanglijstje, die is nog niet in haar bijzijn aan de balie verschenen.

Herma werkt sinds december 2015 in het museum en vindt de functie heel afwisselend, naast alle gesprekken met toeristen, beantwoordt ze email en telefoon en ook houdt ze controle over de financiën.

Dat ze zo gemakkelijk Duits spreekt is niet zo verwonderlijk, haar geboortewieg stond in Diepenheim een plaatsje vlak tegen de Duitse grens aan. Herma en haar man gaan in de nabije toekomst doen wat je veel Friezen op latere leeftijd ook ziet doen: terug verhuizen naar je geboorteplaats. Nu haar man met pensioen is komt daar de gelegenheid toe.

Haar jongste zoon woont in Leeuwarden en de oudste, net vader geworden (hoera!) in Twello. Haar dochter woont met haar gezin in diezelfde streek maar wel net over de grens. Haar kinderen leren daar spelenderwijs Fries, Duits en Nederlands. Het is vermakelijk om te zien hoe ze met taal omgaan: als het om spelen gaat spreken ze Duits, gaat het om je haren kammen en tandenpoetsen dan is het Fries en met opa en oma praat je Nederlands.

Voorlopig is Herma echter nog hier en blijft er veel Fries te horen, ze heeft het naar haar zin in museum Heerenveen. ‘’Je wordt gewaardeerd, iedereen helpt elkaar en we zijn allemaal gelijk’’.

Magische kerst in het Museum

Magische kerst in het Museum

Waar ga jij naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Naar het museum natuurlijk! Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019 komt de kerst tot leven in Museum Heerenveen. Het hele museum is in... Lees meer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

Tekeningen Elske Schotanus in de Pronkkeamer

In de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen is de gehele maand december werk te zien van Elske Schotanus. Sinds 1994 werkt zij voornamelijk naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. Daar... Lees meer

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Kerstweekend Heerenveen 14 t/m 16 dec.

Heerenveen pakt dit jaar daarom weer flink uit om inwoners van alle leeftijden een fijne kerstmarkt te bezorgen. Het hele centrum zal ook dít jaar de plek zijn om elkaar te ontmoeten. Nieuw dit jaar i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond