Had jij altijd al eens wat meer in een museum willen doen?

Gepubliceerd op 12 januari 2017
Had jij altijd al eens wat meer in een museum willen doen?

Na zestien en een half jaar gaat er iemand weg. Een echte Heerenvener neemt afscheid van haar baan als vrijwilliger bij Museum Heerenveen. Grietje Kuindersma begon al in de tijd van Ad Geerding en was nog een betaalde baliemedewerker, dat was toen heel gewoon. Ze werd gevraagd voor deze klus, omdat ze werkte in de bibliotheek van Anna Schotanus.

Door de jaren heen is er meer werk voor Grietje bijgekomen. Een aantal van deze werkzaamheden zijn; bezoekers verwelkomen, vragen beantwoorden, de catering bij evenementen verzorgen en bezoekers een boeiende start geven aan hun bezoek. Echt geschikt werk voor mensen die graag andere mensen ontvangen en een beetje verwennen. Dat laatste was de ene reden dat Grietje op de uitnodiging inging de andere is van meer historische aard. Als ras Heerenveense is het natuurlijk enig en interessant om meer over de geschiedenis van de streek te weten.

In haar leven heeft Grietje eenmaal een aantal jaren in een andere stad gewoond, als jong meisje was ze au-pair in een gezin in Bussum. Ze ging ook mee op hun buitenlandse reizen. Een hele ervaring voor een kind uit een gezin van acht, waar iedereen al vroeg haar eigen kostje moest verdienen. Na die periode keerde ze terug naar Heerenveen en trouwde met haar Kees. Ze kregen drie kinderen en ook kleinkinderen.

Grietje kan mooi vertellen over haar vrijwilligerservaringen, bijvoorbeeld over de mensen uit Den Haag die de Knipkunsttentoonstelling kwamen bekijken. Ze brachten iemand mee die in Slovenië een grote bekendheid geniet, omdat ze ook knipkunstenaar is.

Grietje stopt met haar werk omdat ze het fysiek wat rustiger aan wil doen en zoals je haar hier ziet zitten, te genieten van haar huis. Niet dat ze daar nu altijd zal zitten want ze gaat graag op stap met vriendinnen naar musea. Als ik haar vraag waar ze het meest van geniet, zegt ze: “Meer van oude dan van nieuwe dingen’’, en ze voegt er aan toe: “Het was een mooie en fijne tijd in het museum, nu is het tijd voor wat anders”.

Ienkennich lânskip

Ienkennich lânskip

Nu te zien: Gedichten en beelden die het Friese landschap tonen, een uitdagend en inspirerend project met dichter Eppie Dam en beeldend kunstenaar Gijs Dragt. Hun samenwerking leidt tot een bijzo... Lees meer

Vier de zomer in het museum!

Vier de zomer in het museum!

Museum Heerenveen is tijdens de zomervakantie dé plek voor museumfans tot en met 12 jaar. Of je nu van knutselen houdt of je een echte speurneus bent. Deze vakantie is het extra leuk om naar het museu... Lees meer

Top foto's in de Pronkkeamer

Top foto's in de Pronkkeamer

De fotoclubs van Heerenveen, Oosterwolde, Drachten en Hurdegaryp houden vanaf maandag 6 augustus de hele maand een tentoonstelling in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. De fotoclubs tonen dan hun i... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond