Gerrit Terpstra: 69

Gepubliceerd op 14 juli 2022
Gerrit Terpstra: 69

MUGA: 14 augustus t/m 25 september 2022
Het begrip 'tijd' speelt een grote rol in het werk van Terpstra. Gedachten aan de gevolgen van een immer voortgaande tijd zijn van invloed op zijn werkwijze. De tijd die heelt en vernietigt, openbaart en verdoezelt, aantast en polijst, meetbaar en beleving is. Het is de voelbare invloed van tijd op zowel de persoonlijke, als de algemene geschiedenis van mens en natuur die hem inspireert. Terpstra is onlangs gestart met een onderzoek naar zijn eigen vroegere werk. Het resultaat zie je in de vorm van een soort laboratorium/werkplaats op deze tentoonstelling.

Op zaterdag 3 september, de dag waarop Terpstra 69 wordt, vindt er om 15.00 uur een bijzondere activiteit plaats met gastspreker Bert Looper.
 

Het onderzoek naar zijn vroege werk begint in 1969 met een nogal duister portret en de reacties daarop in het nu. Het gaat verder met surrealistisch werk in de jaren 70 en vandaar naar het project KAST in de jaren 80. Hoe een en ander zich zal ontwikkelen “sil de tiid ús leare”.

Gerit Terpstra is geen onbekende in en om Museum Heerenveen. Bezoekers worden buiten verwelkomd door een welvende luifel. Uit de luifel zijn diverse vormen gesneden die staan voor de Heerenveense vervening. De uitgesneden restvormen staan voor de verschillende instellingen die zich in het gebouw bevinden. Deze restvormen zijn door Terpstra verwerkt tot een hangend sculptuur in de hal. Er zijn scheepjes van lood aan toegevoegd. Ook heeft Terpstra op deze locatie jaren teken- en schilderlessen gegeven aan cursisten uit Heerenveen en omstreken.
 

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond