FRYSK: 110 jaar schilderkunst in Heerenveen

Gepubliceerd op 5 september 2018
FRYSK: 110 jaar schilderkunst in Heerenveen

Van 15 december 2018 t/m 14 april 2019 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling ‘FRYSK: 110 jaar schilderkunst in Heerenveen.’ Heerenveen en de nabije omgeving zijn in de afgelopen eeuw vele malen op doek en papier vereeuwigd. Zowel erkende kunstenaars als Jan Mankes, Boele Bregman en Siert Dallinga, als minder bekende collega’s lieten zich inspireren door de karakteristieke dorpsgezichten en de prachtige natuur. Heerenveen had en heeft beslist een grote aantrekkingskracht op artistiek talent.

Jan Mankes

In 1909 verhuist de kunstenaar Jan Mankes naar Friesland. Deze gebeurtenis is voor Museum Heerenveen de aanleiding om terug te kijken op 110 jaar schilderkunst in Heerenveen en Friesland. Naast werk van Mankes ontdekt u in Museum Heerenveen werk van andere kunstenaars die in Heerenveen hebben gewoond en/of gewerkt. Er is een grote diversiteit aan stijlen vertegenwoordigd: van figuratief tot abstract en van expressionistisch tot realistisch. Heerenveen is voor veel kunstenaars een bron van inspiratie geweest. De skyline van de plaats is in hoge mate schilderachtig, maar ook het diverse landschap van de regio is een geliefd onderwerp. U ziet weidse vergezichten en intieme portretten maar ook vrije composities.

Veel kunstenaars hebben elkaar artistiek beïnvloed. Zo werd Willem van Althuis, geïnspireerd door beeldend kunstenaars Sjoerd de Vries en Boele Bregman en kunstverzamelaar Thom Mercuur. Rabbo Ploeger kreeg schilderles van kunstenaar en ecotect Louis Le Roy. Schilder en musicus Eiko Weijer liet zich inspireren door Jan Mankes en zijn vroege werk toont weer verwantschap met de stijl van Willem van Althuis. Bovengenoemde kunstenaars en nog vele anderen zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

Museum Belvédère

In Museum Belvédère is gelijktijdig de tentoonstelling ‘FRYSK: 110 jaar schilderkunst in Friesland’ te zien. De selectie vindt daar plaats naar aanleiding van onderscheidende thema’s en toont de verrassende veelzijdigheid van kunstwerken die in Friesland zijn gemaakt. Op vertoon van uw entreebewijs van Museum Belvédère ontvangt u in Museum Heerenveen een gratis poster van de tentoonstelling. De tentoonstelling FRYSK is in beide musea te zien van 15 december 2018 t/m 14 april 2019.

DSC_0151
Siert Dallinga, Uitzicht vanuit mijn jongensraam, 1996
Goffe Struiksma, Skyline van Heerenveen, 1951

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadjeschda en I ♥ Yesterday!

Nadja Willems, zal in februari in de Pronkkeamer twee van haar series laten zien. De serie portretten, genaamd Nadjeschda zijn gebaseerd op haar beroemde Russische oermoeder Nadjeschda von Meck. Afgel... Lees meer

Night at the Museum!

Night at the Museum!

Ontmoet de tot leven gekomen museumobjecten in Museum Heerenveen! Op vrijdag 15 februari 2019 organiseert Museum Heerenveen een spannend evenement om de voorjaarsvakantie in te luiden. Tijdens de Nigh... Lees meer

Help pake en beppe de vakantie door!

Help pake en beppe de vakantie door!

Tijdens de voorjaarsvakantie helpt Museum Heerenveen ‘Pake en Beppe de vakantie door’. Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Het is voor ouders en grootouders soms een flinke uitdaging o... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond