Februari 2017: Collages

Gepubliceerd op 1 februari 2017

Klaske Hiemstra
Collages
Van 1 tot en met 28 februari in de pronkkeamer

Lees meer over Klaske Hiemstra:

De Ontmoeting: Klaske Hiemstra

Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Klaske Hiemstra. Zij staat de maand februari met een tentoonstelling in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen.
Wie ben je?

“Mijn naam is Klaske Hiemstra en in februari word ik 63. Ik werk niet, omdat ik in de WAO zit. Dat betekent dat alles wat ik verder doe, beschouw als een hobby. Mijn eigenlijke vak is Nederlandse taal- en letterkunde (bijvak Fries). Daarin ben ik afgestudeerd in 1979. Ik heb ook een tijdje les gegeven, tot 1 januari 1986. Schrijven is ook een hobby van me, ik heb een gedichtenbundel en drie romans gepubliceerd in het Fries.”

In februari sta je met een tentoonstelling in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen, kun je daar wat meer over vertellen?
“Er zijn vooral collages te zien. Ik ben zo’n kleine zeven jaar geleden begonnen met collages maken. Ik verzamelde al langer tweedehandsboeken met kunst en andere mooie plaatjes. Het leek me leuk om daar vaker naar te kunnen kijken en toen ben ik ze bij elkaar gaan zoeken en heb ik ze in lijstjes gedaan. Ik werd gaandeweg steeds creatiever in de manier waarop de boel uitknipte en bij elkaar plakte. Ik werk veel met symbolen. Omdat ik nu al ruim zes jaar een heel regelmatige kerkganger ben, is dat heel vaak christelijke symboliek. In mijn collages zijn afbeeldingen van Jezus, van kruisen, er zijn veel rotsen als symbool voor God (God is de rots van mijn behoud; ik geloof rotsvast) en ik gebruik beelden uit de Bijbel. Ook zijn er veel mooie tuinen te zien, die staan symbool voor een mooi gevoelsleven, met veel liefde en vriendschap. Als hulp bij het kijken hang ik korte tekstjes onder de schilderijen.”

Wat vind je ervan dat je je eigen tentoonstelling krijgt in Pronkkeamer?
“Ik vind het natuurlijk erg leuk om in een echt museum te hangen. In november vulde ik een formulier van Museum Heerenveen in. Je moest op een dinsdagmorgen om tien uur het formulier via de computer insturen. Eerst liep de computer vast, maar om twaalf over tien klikte ik dan toch op verzenden. Anderhalve week voor kerst, kreeg ik bericht dat ik in februari mijn collages mocht ophangen. Ik riep heel hard “Yes!” en heb het meteen op Facebook gezet. Ik heb ook al eerder exposities gehad, in Mariënbosch in de gang bij de eetzaal, in galerie ‘De Kraanvogel’ in Haskerhorne, en in de openbare bibliotheek hier in Heerenveen.”

Wanneer is je tentoonstelling te bezoeken?
De pronkkeamer is gratis toegankelijk!

Lucht – horizon – land

Lucht – horizon – land

Jurgen Jasper (1978) woont en werkt al jaren in Wijchen (Gld.), maar is geboren en getogen te Heerenveen. Hij heeft nog steeds een sterke binding met Friesland. Na zijn studie werkte hij voor diverse ... Lees meer

Verwacht juli: Jan Huitema

Verwacht juli: Jan Huitema

Van 3 tot 31 juli 2019 toont Jan Huitema werk in Museum Heerenveen. De natuur is zijn grote inspiratiebron. Zijn schilderijen en foto’s geven zijn verwondering weer en bewondering voor de scheppende k... Lees meer

Ed Dukkers – Restvormen

Ed Dukkers – Restvormen

Het schilder- en tekentalent van Ed Dukkers (1923-1996) werd na de oorlog door Nederlandse musea snel opgemerkt. De opmars van Cobra en de abstracte schilderkunst maakte echter dat de belangstelling v... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond