Februari 2017: Collages

Gepubliceerd op 1 februari 2017

Klaske Hiemstra
Collages
Van 1 tot en met 28 februari in de pronkkeamer

Lees meer over Klaske Hiemstra:

De Ontmoeting: Klaske Hiemstra

Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Klaske Hiemstra. Zij staat de maand februari met een tentoonstelling in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen.
Wie ben je?

“Mijn naam is Klaske Hiemstra en in februari word ik 63. Ik werk niet, omdat ik in de WAO zit. Dat betekent dat alles wat ik verder doe, beschouw als een hobby. Mijn eigenlijke vak is Nederlandse taal- en letterkunde (bijvak Fries). Daarin ben ik afgestudeerd in 1979. Ik heb ook een tijdje les gegeven, tot 1 januari 1986. Schrijven is ook een hobby van me, ik heb een gedichtenbundel en drie romans gepubliceerd in het Fries.”

In februari sta je met een tentoonstelling in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen, kun je daar wat meer over vertellen?
“Er zijn vooral collages te zien. Ik ben zo’n kleine zeven jaar geleden begonnen met collages maken. Ik verzamelde al langer tweedehandsboeken met kunst en andere mooie plaatjes. Het leek me leuk om daar vaker naar te kunnen kijken en toen ben ik ze bij elkaar gaan zoeken en heb ik ze in lijstjes gedaan. Ik werd gaandeweg steeds creatiever in de manier waarop de boel uitknipte en bij elkaar plakte. Ik werk veel met symbolen. Omdat ik nu al ruim zes jaar een heel regelmatige kerkganger ben, is dat heel vaak christelijke symboliek. In mijn collages zijn afbeeldingen van Jezus, van kruisen, er zijn veel rotsen als symbool voor God (God is de rots van mijn behoud; ik geloof rotsvast) en ik gebruik beelden uit de Bijbel. Ook zijn er veel mooie tuinen te zien, die staan symbool voor een mooi gevoelsleven, met veel liefde en vriendschap. Als hulp bij het kijken hang ik korte tekstjes onder de schilderijen.”

Wat vind je ervan dat je je eigen tentoonstelling krijgt in Pronkkeamer?
“Ik vind het natuurlijk erg leuk om in een echt museum te hangen. In november vulde ik een formulier van Museum Heerenveen in. Je moest op een dinsdagmorgen om tien uur het formulier via de computer insturen. Eerst liep de computer vast, maar om twaalf over tien klikte ik dan toch op verzenden. Anderhalve week voor kerst, kreeg ik bericht dat ik in februari mijn collages mocht ophangen. Ik riep heel hard “Yes!” en heb het meteen op Facebook gezet. Ik heb ook al eerder exposities gehad, in Mariënbosch in de gang bij de eetzaal, in galerie ‘De Kraanvogel’ in Haskerhorne, en in de openbare bibliotheek hier in Heerenveen.”

Wanneer is je tentoonstelling te bezoeken?
De pronkkeamer is gratis toegankelijk!

Help Pake en Beppe de Vakantie door!

Help Pake en Beppe de Vakantie door!

In de voorjaarsvakantie organiseert Museum Heerenveen samen met Museumfederatie Fryslân ‘Help Pake & Beppe de vakantie door’. Van dinsdag 18 februari tot en met vrijdag 21 februari zijn er doorlop... Lees meer

Heerenveen 75 jaar vrij

Heerenveen 75 jaar vrij

Binnenkort: In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Aan de hand van dagboekfragmenten, brieven en interviews, ondersteund door foto’s en voorwerpe... Lees meer

Lezing Kamermuziek Deel 1

Lezing Kamermuziek Deel 1

27 februari: Muzikale lezingen van Gabriël Vriens over kamermuziek in 2020. Naar aanleiding van de populaire lezingen over vijf grote pianoconcerten uit de 19e eeuw, komt Gabriël Vriens in 2020 t... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond