Lezing 18 november: Honderd jaar fascisme

Gepubliceerd op 18 oktober 2018
Lezing 18 november: Honderd jaar fascisme

Op 18 november 2018 geeft Paul Lucardie een lezing over: Honderd jaar fascisme: van machtbeluste massabeweging naar marginale politieke sekte. Paul Lucardie studeerde sociologie in Groningen en promoveerde in de politicologie aan Queen’s University, Kingston (Canada). Sinds 1979 werkte hij als onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen, na zijn pensionering op vrijwillige basis. Lucardie wordt geraadpleegd door o.a. NRC Next en NOS Nieuwsuur over de politieke cultuur in Nederland. Hij publiceerde onder meer Democratic Extremism in Theory and Practice (2014) en (met Gerrit Voerman) Populisten in de polder (2012).

Elitaire massabeweging tot populisten in de marge

Vanaf het begin (in 1919) kende het fascisme twee gezichten: reactionair en revolutionair, ook wel ‘deftig’ en ‘plebeïsch’ genoemd. Met die combinatie kon het onder bepaalde omstandigheden een massabeweging worden en in Duitsland en Italië de macht grijpen. Daarbij was echter de steun van autoritair-conservatieve bondgenoten in het Establishment (partijen, leger, politie, koningshuis, ambtenaren) onmisbaar. Na 1945 is het ‘deftige’ gezicht praktisch verdwenen of onherkenbaar veranderd en leeft het revolutionaire gezicht voort in de vorm van neo-fascistische politieke sekten zoals de Nederlandse Volksunie (NVU), die weliswaar gevaarlijk kunnen zijn op microniveau, maar niet bedreigend voor het politieke systeem als zodanig. Dat systeem wordt veeleer bedreigd door andere krachten: populistische bewegingen in alliantie met autoritair-conservatieve krachten in het Establishment, maar wellicht ook elitair anti-populisme. De vraag is of antifascisten wel voldoende onderscheid maken tussen deze krachten.

Praktische informatie

Zondag 18 november, 14.30 - 16.00 uur.
Kunstcafé Museum Heerenveen. Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen.
De toegangsprijs is € 5,- (exclusief museumentree).

Deze lezing wordt georganiseerd door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds in samenwerking met het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum.

Rondleiding om 13.00uur

Voorafgaand aan de lezing, wordt om 13.00 uur een rondleiding door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum gegeven door dhr. Johan Frieswijk. Deze rondleiding wordt u aangeboden door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds als dank voor uw komst.

Dagreis naar het Mauritshuis in Den Haag

Dagreis naar het Mauritshuis in Den Haag

Op dinsdag 19 februari organiseert de Commissie Culturele Reizen van het museum een dagreis naar Rembrandt in het Mauritshuis in Den Haag. Het Mauritshuis is enkele jaren geleden volledig gerestaureer... Lees meer

Vanaf 14-01: Grote puzzelzoektocht

Vanaf 14-01: Grote puzzelzoektocht

Binnenkort krijgen alle inwoners van de gemeente Heerenveen een prachtig nieuw cultuurmagazine. Dit magazine vol inspirerende verhalen is een initiatief van de culturele partners waaronder Museum Heer... Lees meer

Lezingen klassieke muziek door Gabriel Vriens

Lezingen klassieke muziek door Gabriel Vriens

21 februari: Vijf lezingen over vijf grote pianoconcerten uit de 19e eeuw. Mozart bijt de spits af. Het 20e pianoconcert gaat u van hem horen, natuurlijk via een cd, maar met uitleg van Gabriël en dat... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond