Afgelast: Domela Nieuwenhuis-Dag

Gepubliceerd op 6 oktober 2021
Afgelast: Domela Nieuwenhuis-Dag

In verband met de aangescherpte maatregelen en oplopende besmettingen heeft het museum besloten de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-dag niet door te laten gaan. De hele programmering, ook de gratis instaprondleiding, komen daarmee te vervallen. Wij hopen op uw begrip. We hopen de Domela Nieuwenhuis-dag op zondag 9 januari 2022 te kunnen houden. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.    


9 januari 2022: Domela Nieuwenhuis-dag.

Ze noemden hem 'us ferlosser', onze verlosser. Domela Nieuwenhuis stierf op 18 november 1919. Jaarlijks wordt rond deze dag de 'Domela Nieuwenhuis-dag' gehouden in Heerenveen. Ontdek hieronder het interessante programma. Deze dag wilt u niet missen. 

PROGRAMMA DOMELA-DAG

13.00 uur Rondleiding door het Domela Museum
14:30 uur Openingswoord door Linda Palil-Trip, directeur van Museum Heerenveen
14.45 uur Welkom door Jaap van der Laan, voorzitter FDN Fonds
15.00 uur Lezing Homme Wedman: Het Strijdlied
16.00 uur Uitreiking Domelapenning aan koor: De Reade Hoeke
16.10 uur Optreden van koor De Reade Hoeke uit Heerenveen
Aansluitend mogelijkheid tot bezichtigen tentoonstelling Kunst in Opstand en afsluiting met een hapje en drankje.

Bij binnenkomst wordt u gevraagd een coronatoegansbewijs te tonen. Dit kan met de CoronaCheck-app op uw telefoon of met een papieren bewijs.

Uitgelicht

Gratis rondleiding, aangeboden door het FDN-fonds
Ontdek tijdens de interactieve tour alles over Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Homme Wedman: Het Strijdlied
In de Domelalezing zal Homme Wedman het thema ‘Het Strijdlied’ uitwerken. Strijdliederen laten vaak een merkwaardige ontwikkeling in hun gebruik zien. Begonnen als lied van verzet tegen onderdrukking kunnen ze eindigen als legitimering van een onderdrukkend bewind. Ook bevatten de teksten van strijdliederen vaak opvattingen die tegenwoordig niet helemaal voldoen op het punt van elementaire mensenrechten.

Kunst in Opstand
De Domeladag staat dit jaar in het teken van de opening van de tentoonstelling ‘Kunst in Opstand’. Aanleiding voor de tentoonstelling is het Gedenkboek, dat op 1 april 1904 aan Domela werd aangeboden ter gelegenheid van het feit dat 25 jaar tevoren het eerste nummer van het tijdschrift Recht voor Allen verscheen. Het Gedenkboek bevat teksten van oude strijdmakkers en toenmalige literatoren, vooral uit Nederland en België en tekeningen van maatschappelijk betrokken kunstenaars van die tijd. De originelen maken deel uit van de collectie van het Domela Museum.

In de tentoonstelling ‘Kunst in Opstand’ is werk te zien van hedendaagse betrokken kunstenaars uit Noord-Nederland. Onderdeel van de tentoonstelling zijn zeven panelen met elk een klassiek geworden strijdlied als onderwerp. De strijdliederen - van de Marseillaise tot We shall overcome - zullen ook te horen zijn.

Oproep testteam escape room

Oproep testteam escape room

Ben jij tussen 10-15 jaar en wil jij samen met je vrienden een escape room testen?! Meld je dan nu aan!
Wij van Museum Heerenveen zijn bezig met het maken van de escape room: De Van Maasdijk challenge ... Lees meer

Afgelast: Domela Nieuwenhuis-Dag

Afgelast: Domela Nieuwenhuis-Dag

In verband met de aangescherpte maatregelen en oplopende besmettingen heeft het museum besloten de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-dag niet door te laten gaan. De hele programmering, ook de gratis instap... Lees meer

Heerenveen: De Friese Droom

Heerenveen: De Friese Droom

Museum Heerenveen vertelt en toont het verhaal van Heerenveen. Voor veel Nederlanders is Heerenveen de bekendste plek in Friesland. Die faam heeft het te danken aan het feit dat het een plek is waar g... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond