Livestream Domela Nieuwenhuis-Dag

Gepubliceerd op 6 oktober 2021
Livestream Domela Nieuwenhuis-Dag

30 januari 2022: Domela Nieuwenhuis-dag via Livestream

Ze noemden hem 'us ferlosser', onze verlosser. Domela Nieuwenhuis stierf op 18 november 1919. Jaarlijks wordt rond deze dag de 'Domela Nieuwenhuis-dag' gehouden in Heerenveen. I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen zijn de activiteiten verplaatst naar een livestream op 30 januari 2022, vanaf 14.00uur. In de week voor de livestream kunt u op de website de inloggegevens vinden. Gezien de omstandigheden is de bijeenkomst niet voor publiek toegankelijk.

PROGRAMMA DOMELA LIVESTREAM

14:00 uur Lezing Homme Wedman: Op voor de Vrijheid Op: het Strijdlied
15.00 uur Het koor ‘De Reade Hoeke’ ontvangt de Domela Nieuwenhuispenning uit handen van Jaap van der Laan, voorzitter van het FDN-Fonds. Afsluitend optreden van koor De Reade Hoeke uit Heerenveen.

Uitgelicht

Homme Wedman: Het Strijdlied
Een tekening van  schilder Kees van Dongen met een opdringende arbeidersmassa en de vrijheidsleus sierden de voorpagina van De Vrije Socialist van 2 april 1904. Het was een jubileumnummer ter gelegenheid van het feit, dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis de voorganger van het blad Recht voor Allen in het leven had geroepen en nadien geredigeerd. In het jubileumnummer waren waarderende teksten afgedrukt van oude strijdgenoten en literatoren en ook tekeningen van  kunstenaars. Bijdragen kwamen vooral uit Nederland en België. De avond tevoren waren  de originelen van de bijdragen in een dik in leer gebonden boek aan Domela aangeboden op een feestelijke bijeenkomst, waar de jubilaris werd toegezongen met het toplied van de Oude Beweging: Het vrijheidslied, op de wijze van de Marseillaise.

De tekeningen worden nog steeds bewaard in het Domela-museum in Heerenveen en vormden aanleiding voor de tentoonstelling ‘Kunst in Opstand’, die vanaf 17 november 2021 in Museum Heerenveen te zien was, maar leed onder de sluiting van de musea halverwege de expositieperiode. De opening van de tentoonstelling met publiek had als programma de jaarlijkse Domelalezing. Sociaal-historicus Homme Wedman had zullen spreken over het strijdlied. De uitreiking van de Domela-penning zou zijn aan strijdliedkoor “De Reade Hoeke”. Ook hier gooide corona roet in het eten. 

In de lezing zal Homme Wedman zijn liefde en weerzin tegen het strijdlied als Kunst in Opstand in woord en melodie laten zien en horen via een persoonlijke keuze. Uitgaand van de Marseillaise als moeder van alle strijdliederen gaan we langs de drie klassieke gezangen van de linkse beweging: het Vrijheidslied, het Mariannelied en de Internationale. De Warsawjanka brengt ons naar de drie Russische revoluties en de Spaanse Burgeroorlog en de Maagdenhuisbezetting. Bella Ciao, het  Jiddische Partizanenlied en We shall overcome sluiten de rij.

Onderweg wordt stilgestaan bij achtergrond en gebruik van de liederen. Soms wordt een verzetslied een staatslied en vaak blijft van het lied alleen de herdenkingsfunctie over. Bestaan strijdliederen als uiting van sociaal-politieke bewegingen nog wel als zodanig?
 

In verband met de corona maatregelen kan het zijn dat we ook de Livestream van de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-dag niet door kunnen te laten gaan. Wij hopen op uw begrip. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond