December 2017: Titi Zaadnoordijk

Gepubliceerd op 13 december 2017

Troostdieren van Titi Zaadnoordijk, voor licht en hoop in donkere dagen vanaf 15 december te zien in de gratis toegankelijke Pronkkeamer.

Titi Zaadnoordijk (1960) is beeldend kunstenaar, dichter en performer. Ze woont en werkt sinds 1999 op 20 km afstand van Heerenveen, in Scherpenzeel, Friesland. Haar jongste kind is in Heerenveen geboren en nu dan exposeert Titi haar troostdieren in Museum Heerenveen.

Maakte Titi eerder vooral portretten van eenlingen, op deze expositie toont zij interactie, het vanzelfsprekend samen zijn van mens en dier. Troostdier. Titi toont de laconieke afhankelijkheid in prachtige series. Veel honden met hun baasje. Maar ook de liefde voor een vis in zijn kom en de vogel op de schouder. Zelfs een kip in de armen geklemd. Het werk van Titi vormt een eiland van vrolijke berusting in een hectische wereld. Zoals huisdieren het leven draaglijk kunnen maken door hun onvoorwaardelijke aanwezigheid, zo geeft het werk van Titi moed. De humor en de relativering in de figuren, de gevoeligheid en de aandacht zijn troostend voor de beschouwer.

Titi Zaadnoordijk werkt vanuit de kracht van de eenvoud. Haar werk gaat over de grote emoties in het kleine leven. Ook inhoudelijk zijn haar figuren de uiterlijkheden voorbij. Ze hebben iets meegemaakt. Melancholie hoort bij ze. Ze onderkennen hun eigen existentiële eenzaamheid. Alleen door introspectie en zelfkennis is groei mogelijk: Titi toont de schoonheid en de grootsheid van het naakte zelf.

Het werk van Titi Zaadnoordijk (1960) is altijd herkenbaar en toch zeer verscheiden. De verschillende technieken waarin zij werkt, de tekeningen naast de lino’s en de houten beelden, de kunstenaarsboeken en de performances met hun decors, elke techniek dwingt tot een eigen beeldtaal, maar ademt dezelfde hand. Uit de lino’s roept ons de klare eenvoud tegemoet. De tekeningen zijn subtieler, geven meer materiële genoegens met de opgenaaide borduursels een tactiele extra laag. Titi’s kleine bronzen dieren daarentegen refereren aan “oer”, als wezens uit lang vervlogen tijden.

De expositie is tot en met 30 december te bezoeken. Kijk op www.titi.nl voor meer informatie over het werk van Titi Zaadnoordijk.

JOHANNES STEENDAM

JOHANNES STEENDAM

04 oktober 2020 – 15 november 2020

Romantische en sferische oilworks. Johannes hanteert het ongebruikelijke medium afgewerkte motorolie. De werken van motorolie op papier vinden hun oor... Lees meer

100 jaar Abe

100 jaar Abe

12* september 2020 - 29 november 2020

Een baltovenaar met een geniaal spelinzicht. Voor velen is Abe Lenstra (1920 - 1985) de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. In 2020 is het 100 jaar ge... Lees meer

! Laatste kans ! NOORDERLICHT

! Laatste kans ! NOORDERLICHT

18 juli t/m 20 september 2020 in de MuGa

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020, GENERATION Z, vindt van 18 juli t/m 20 september plaats in Heerenveen (Museum Heerenveen en Museum Belvédère)... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond