Afslag BLV: Irene de Boer

Gepubliceerd op 13 augustus 2023
Afslag BLV: Irene de Boer

10 september t/m 19 november 2023
Extracting from FeAsS: An Interview with an Interface. 'A theory of the earth from our phones to our windowsills'. 

Irene de Boer (1994, Delfzijl) is opgegroeid in Midden-Groningen, het epicentrum van de Nederlandse gaswinningsindustrie. Hier ontstond haar nieuwsgierigheid naar verborgen energievelden en de drijfveer om de oorsprong van materie en energie-extractie te ontrafelen. Met haar werk onderzoekt ze hoe minerale grondstoffen onze fysieke wereld vormen – zowel de natuur als de door de mens gevormde omgeving – en hoe deze in beeldende kunst nieuwe betekenissen kunnen vinden. Dit komt tot uitdrukking in multimedia-installaties, met een vaak speelse en nostalgische uitstraling, waarin ze schilderkunst met sculptuur en allerhande industriële materialen combineert.

In haar solotentoonstelling Extracting from FeAsS: An Interview with an Interface staan de minerale grondstoffen centraal die gebruikt worden in de fabricatie van onze communicatiesystemen, zoals laptops en telefoons. In de expositie stelt ze één belangrijk mineraal centraal: de ijzer-arseen-sulfide arsenopyriet (FeAsS). Arsenopyriet is een bron van arseen en dat wordt onder andere toegepast in telefoons om de helderheid van kleuren te versterken.
 
De Boer is geïntrigeerd door de dualiteit van arseen een zowel nuttig als giftig element met een duistere geschiedenis als moorddadig gif in het Victoriaans tijdperk.
Deze spanning tussen schoonheid en dreiging, tussen fascinatie en weerzin vormt het uitgangspunt van de multimedia-installatie van Irene de Boer in Afslag BLV. Het patroon dat verwerkt is in de sculptuur van de installatie toont de energetische overgangen tussen de hoofdelementen van arsenopyriet. Hiermee probeert de kunstenaar de onverwachte schoonheid van dit mineraal aan het licht te brengen.
 
Irene de Boer studeerde af aan zowel Academie Minerva als het Frank Mohr Instituut in Groningen. Daarna verbleef ze aan het California Institute of the Arts en Otis College of Art and Design in de VS. Ze exposeerde in Medialab Matadero Madrid, W139 Amsterdam, NP3 Groningen en S.M.A.K Gent. Haar werk is opgenomen in verschillende particuliere en institutionele collecties in onder andere Los Angeles, Lorain (Ohio) en Guangzhou in China.
Irene de Boer woont en werkt in Amsterdam.

AFSLAG BLV dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen, gericht op hedendaagse kunst, biedt een podium aan (noordelijke) jonge talentvolle kunstenaars.


AFSLAG BLV is een initiatief van Museum Belvédère in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School, Museum Heerenveen, het XY Fonds en de provincie Fryslân.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond