(over)Leven in een Jappenkamp

Gepubliceerd op 8 juli 2020
(over)Leven in een Jappenkamp

8 augustus - 27 september 2020
In 1995 schonk Cor Rumondor (1947, Surabaya) de gemeente Heerenveen, ter gelegenheid van een foto-expositie over Nederlands-Indië tijdens en na WOII, vijftien imponerende gouaches. Inspiratie voor deze serie zijn de herinneringen van zijn moeder, Netty Bottinga-Rumondor (1915 Semarang -ꝉ1991 Heerenveen), aan de jarenlange folteringen en gruwelijkheden die zij in een Jappenkamp heeft moeten doorstaan. Ze zat gevangen in de vrouwengevangenis Boeloe in Semerang. Sommige werken zijn voorzien van een uitleg, andere alleen van een veelzeggende titel. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding worden de werken nu in Museum Heerenveen geëxposeerd t/m 27 september 2020.

Cor Rumondor

Cor Rumondor is geboren op 14 november 1947 in Soerabaja in Nederlands-Indië (nu: Indonesië). In zijn jeugd woonde hij vanaf 1950 in Heerenveen in de Leliestraat (Florabuurt). Hij groeide daar met zijn vijf
halfbroers en –zus op bij zijn moeder Netty Bottinga-Rumondor. Zij heeft tijdens WOII vastgezeten in vrouwengevangenis Boeloe, een Jappenkamp in Semarang op Java. Na de oorlog vernam ze het vreselijke bericht dat haar man door Japanse soldaten was omgebracht.
 
Naar aanleiding van de verhalen over haar gruwelijke ervaringen in dat jappenkamp heeft Cor Rumondor na het overlijden van zijn moeder tussen 1991 en 1994 vijftien gouaches (schilderij met dekkende waterverf) gemaakt. In 1995 schonk hij deze schilderijen aan de gemeente Heerenveen. Begin 2019 kwam het verzoek van een jeugdvriend van de kunstenaar, om de vijftien werken nog eens te bekijken met Cor Rumondor en deze opnieuw tentoon te stellen. De gemeente heeft in het kader van 75 jaar Vrijheid herdenken in 2020 het voortouw genomen om de tentoonstelling ‘(Over)Leven in het Jappenkamp’ te organiseren in samenwerking met Museum Heerenveen. Daartoe zijn de 15 werken die verspreid waren over verschillende kamers, gebouwen en deels opgeslagen in het gemeente depot weer samengebracht. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de schilderijen voorzien van een nieuwe lijst.

CR1

Jappenkamp

Een jappenkamp is de gebruikelijke Nederlandse benaming voor Japanse interneringskampen. Dit zijn plaatsen waar burgers, politieke gevangenen of krijgsgevangen militairen gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942 - 1945) gedwongen waren te blijven op last en onder toezicht van het Japanse gezag.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond