'Wat wist ik van Friese klokken?'

Gepubliceerd op 25 oktober 2015
            'Wat wist ik van Friese klokken?'

Mocht u hem nog niet gezien hebben in het museum, dat is eigenlijk niet voor te stellen, hierbij: Peter Appelhof in de vernieuwde blog!

Hij is er al jaren werkzaam en wat er ook te doen is, Peter is er bij betrokken. Zijn functies variëren van medewerker Behoud en Beheer, hoofd technische Dienst tot uitvoerend ambachtsman/kunstenaar. De grootste maquette van ons land is van zijn hand. Hij maakte deze niet alleen, ook anderen leerde hij huizen bouwen op kleine schaal.

De huidige tentoonstelling komt uit zijn brein voort evenals de inrichting ervan. Klokken bepaalden lang zijn leven. Gingen andere jongens rond in een krantenwijk Peter werkte al vroeg met penselen en natuurlijk werd na korte tijd zijn vaardigheid daarin ontdekt. Iemand vroeg hem of hij ook Friese klokken kon schilderen. ‘Wat wist ik van Friese klokken? Ik ben eerst maar eens de Dracht overgegaan om te kijken hoe ze er uitzagen’. Zo rond 1980 waren nieuwe Friese klokken zeer gewild, 100 wijzerplaten werden er wel per week geschilderd.

Bekende oude Heerenveense klokkenmakers zijn Jan Ypes, Ype Jans en Watze Watses. Van de laatste man hangt er tenminste één klok uit 1690 op de tentoonstelling. Op dit moment schoont Peter een mogelijke andere klok van hem. ‘Vaak is er bij oude klokken over de wijzerplaat heen geschilderd, soms zijn er ook nieuwe zijstukken aangezet’. Een mooie klus voor Peter om uit te vinden wat er (on) echt is aan een klok, zijn kennis beperkt zich namelijk niet tot schilderen alleen. Klokken bouwen deed hij ook en repareren doet hij nog.

Rond 1900 komt er een toeloop van klokken uit Duitsland, ze zijn goedkoop en je hoeft er niet dagelijks een ketting voor op de trekken. Daarmee verloor de nieuwe Friese klok onmiddellijk aan waarde. Peter kan veel verhalen over de geschiedenis van de klok. Momenteel worden klokken goedkoop gekocht, uit elkaar gehaald en losse onderdelen als engeltjes en atlassen, zij die de wereld torsen, worden per stuk verkocht. Ongelooflijk als je de klokken in de tentoonstelling ziet, zulk vakmanschap zoveel beweging en zo wisselend geluid.

Nu te zien: Krikke en Krikke, een schildersfamilie uit Heerenveen

Nu te zien: Krikke en Krikke, een schildersfamilie uit Heerenveen

Tot de collectie van Museum Heerenveen behoort al jaren een groot aantal schilderijen en tekeningen van Klaas Krikke (1847-1923) en zijn zoon Wigle Krikke (1886-1968). Beiden waren enthousiaste amateu... Lees meer

Pronkkeamer April: Matthijs Huitema

Pronkkeamer April: Matthijs Huitema

Van huis uit is Matthijs Huitema huisschilder. De stap naar kunstschilder is daarom voor hem niet zo groot. Vroeger was dat inherent aan het vak. Een huisschilder was al bijna kunstschilder. De opleid... Lees meer

25 april 2018: Amersfoort

25 april 2018: Amersfoort

Op 25 april 2018 vertrekken we vanuit Heerenveen richting Amersfoort voor een dagje kunst, cultuur en historie. De kosten voor deze dag zijn EUR 68,00 (all-in). Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond