Schoolklassen Voortgezet Onderwijs

Leerjaar 2015 - 2016

Onze collectie biedt veel mogelijkheden om aan te sluiten bij geschiedenislessen maar ook om ontdekkend te leren over de geschiedenis en leefgewoontes van vroeger en nu. Voor een bezoek aan het museum kun je gebruik maken van één van de kijkwijzers voor het voortgezet onderwijs. Je mag de kijkwijzer zelf downloaden en printen. Uiteraard zijn de kijkwijzers ook te koop in het museum voor € 0,25ct per stuk. 

Ben je docent en kom je met de klas, dat kan natuurlijk ook. Je mag de kijkwijzers zelf printen en meenemen. Voor € 5,00 leggen we genoeg kijkwijzers klaar voor de hele klas.

Download algemene kijkwijzer

Klik hier om een pdf van de algemene kijkwijzer te downloaden. 

Let op: Er mag alleen met potlood geschreven worden in het museum. De potloden en schrijfbordjes zijn te verkrijgen bij de balie.

Download kijkwijzer Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Klik hier om een pdf van de kijkwijzer speciaal over Ferdinand Domela Nieuwenhuis te downloaden.

Let op: Er mag alleen met potlood geschreven worden in het museum. De potloden en schrijfbordjes zijn te verkrijgen bij de balie.

Programma's

Naast onze programma’s staan we open voor jullie wensen. Een bezoek kan onder begeleiding van museumdocenten maar ook onder begeleiding van eigen leerkrachten.

Heerenveen toen hier & nu

Eindelijk je mobiel gebruiken voor school! Je maakt een korte rondwandeling door Heerenveen aan de hand van oude foto's en ansichtkaarten. Je ontdekt welke gebouwen uit het straatbeeld verdwenen zijn en welke bewaard, welke elementen nieuw zijn, welke verhalen er achter de gevel schuil gaan en waarom schoorstenen zo duur waren. Dit alles zet je op de foto. In het museum kun je alles nog eens terug zien op de grootste stadmaquette van Nederland. Zo heb je Heerenveen nog nooit gezien! 

Schoolvakken waarbij het programma goed aansluit zijn: Maatschappijleer, Geschiedenis, Aardrijkskunde en Beeldende vorming.

Tijdsduur: ca. 2 uren
Beschikbaar: het hele schooljaar
Kosten: €2,50 per leerling
Bijzonderheden: Bijzonderheden: Per 10 leerlingen 1 begeleider vanuit school. Grotere groepen worden gesplitst en starten iets na elkaar.

Bijbehorende site: https://sites.google.com/site/toenhiernu/home

Teken de petitie: Hou Domela in Heerenveen!

Teken de petitie: Hou Domela in Heerenveen!

Het gemeentebestuur van Heerenveen is van plan om de subsidie voor het Museum Heerenveen, waar het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum deel van uitmaakt, voor een tweede maal fors te verkleinen. Werd ... Lees meer

6 april: Lezing over het leven in de gevangenis

6 april: Lezing over het leven in de gevangenis

U heeft het zich vast wel eens afgevraagd: hoe is het leven in de gevangenis nou echt? Willem Helfrich heeft jarenlang gewerkt als gevangenisbewaarder tussen verschillende soorten misdadiger... Lees meer

Museumweekend 2017

Museumweekend 2017

Tijdens het museumweekend op 8 en 9 april is de toegang van het museum gereduceerd naar €1,- per bezoeker. In het museumweekend worden er doorlopend gratis minirondleidingen gegeven door een oud-... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond