Schoolklassen Primair Onderwijs

Het museum heeft bij de vaste opstelling schoolprogramma´s gemaakt voor het primair onderwijs. Deze schoolprogramma´s sluiten zoveel mogelijk aan bij de leerstof en het niveau van de leerlingen. Wilt u meer informatie over de bijbehorende kerndoelen neemt u dan contact met ons op.

Tijdens de museumles zijn de leerlingen vooral actief bezig, waarbij zoveel mogelijk verschillende zintuigen aan bod komen. De schoolklas wordt tijdens de museumles vaak opgesplitst in groepjes van 4, 5 of 6 leerlingen, zodat ze voldoende mogelijkheden hebben om alles goed te bekijken en niet te lang stilstaan. Bij elke museum les is minstens één museum docent aanwezig.

Alle programma's 2 euro per leerling
Leerkrachten en begeleiders zijn gratis. Tip: neem je museumkaart mee! 

Programma aanbod

Groep 1-3: Bij pake en beppe op zolder

Maak kennis met pake en beppe. Ze hebben een grote zolder. Die zolder staat vol met spullen. Gelukkig kun je hier vaak komen kijken want pake heeft er een museum van gemaakt. Er staan spullen van vroeger. Ze zien er oud uit. Wat zijn dat voor spullen? Waarvoor werden ze gebruikt? Pake en beppe weten het vast! Ze vertellen er graag over. Grappige en gekke verhalen. Kijk maar eens rond, waar kunnen pake en beppe jou over vertellen? Heb je van alles ontdekt over vroeger, dan gaan we knutselen, iets wat je goed kunt gebruiken (of anders pake en beppe wel). 

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

BIJZONDERHEDEN
Op aanvraag komt beppe bij u op school. Een onderdeel is voorlezen in het Fries.

Groep 3-5: Speelgoed & spelletjes

Het schoolprogramma: Speelgoed en Spelletjes is ontwikkeld voor de groepen 3 en 4 van de basisschool. Het programma bestaat uit een antwoordenboekje voor de leerkracht, een leerlingen werkboekje en een museumles. In het leerlingen werkboekje zit onder andere een reken- , aardrijkskunde- , biologie- en taal opdracht. Tijdens de museumles gaan de leerlingen in groepjes van 4 a 5 onder andere naar de zolder van Pake, waar ze speelgoed en spelletjes uit Pake’s tijd zien, naar de Beeldenhof waar ze zelf gaan hoepelen en naar de speelplaats waar ze een eigen memoryspel maken.

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Groep 5-7: Tussen Heren en Arbeiders

We gaan ver terug in de tijd, wel 500 jaar, en ontdekken hoe Heerenveen ontstaan is. Het verschil tussen arm en rijk was heel erg groot. Je had hele rijke families van adel met heel veel geld, en je had arbeiders die hard moesten werken voor weinig geld. De rijke families woonde in prachtige huizen, terwijl de arbeiders met heel veel mensen in een klein huisje woonden. Leerlingen gaan de geschiedenis beleven als veenheer of als veenarbeider. Wat zijn de verschillen? Wie zouden zij achteraf liever zijn geweest?

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Groep 7&8: Zonder Woorden iets Zeggen

Emoticons zijn tegenwoordig veelgebruikte symbolen om een gevoel uit te drukken. Ook op een schilderij staat bijna nooit beschreven wat de voorstelling betekent. De schilder probeert met symbolen zijn verhaal duidelijk te maken. Soms zijn symbolen tijdgebonden en alleen herkenbaar voor mensen in een bepaalde periode. Soms heeft een symbool een verborgen betekenis. Welke symbolen en logo's ken jij? De leerlingen gaan op onderzoek uit naar symbolen en logo’s in het museum. Leerlingen ontdekken dat symbolen en logo’s van alle tijden zijn. Daarnaast heeft het programma als doel dat leerlingen zich bewuster worden van hun leefomgeving. Overal kom je symbolen tegen, op verkeersborden maar ook op gevels, of bij de apotheek. In de tweede helft van de les gaan leerlingen een eigen logostempel maken.

DUUR
1 tot 1,5 uur

PRIJS
EUR 2,- per leerling. Leerkrachten & begeleiders gratis. Neem je Museumkaart mee!

Met uw klas naar het museum:

Les op maat

Wij maken graag een les op maat met uw wensen. Neem voor een les op maat contact met ons op!

PBDei5
PBDei4

2018verhalen in Museum Heerenveen

2018verhalen in Museum Heerenveen

Op vrijdag 26 januari vindt in Heerenveen de opening van Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van 2018 plaats. Museum Heerenveen is speciaal voor deze avond gratis toegankelijk en heeft voor 2018ver... Lees meer

Lezingen in 2018

Lezingen in 2018

Gabriel Vriens komt met een nieuw programma. Dit jaar kunt u zelf uw voorkeur opgeven. Heeft u een passie voor molens of wilt u alles te weten komen over kerkenbouw. Of wat te denken van de Fries... Lees meer

Weblog: Ha die Lutske!

Weblog: Ha die Lutske!

“Hoe is het nu daar achter de balie, is het al weer een goede verkoopdag voor de VVV? Jij loopt wel stage in een bijzondere periode van het jaar he? De VVV ’’bonnen’’ vlogen rond de kerstdagen de deur... Lees meer

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Pronkkeamer

Pronkkeamer

Elke maand een nieuwe verrassing in de Pronkkeamer van Heerenveen. Loop gerust even binnen, gratis entree!

Weblog

Weblogcompilatie

Neem een kijkje achter de schermen bij het museum en leer onze medewerkers kennen!

Historisch documentatiecentrum

biblio

Het Historisch documentatiecentrum heeft een uitgebreide cultuurhistorische foto-, kranten- en boekencollectie van Heerenveen en omstreken.

Achtergrond