15 oktober: Lezing Cissy van Marxveldt en haar rebellenclub

Gepubliceerd op 19 september 2017

Monica Soeting vertelt in Museum Heerenveen over Nederlands bekendste schrijfster van meisjesboeken. De boeken van Cissy van Marxveldt waren relatief modern en goed geschreven. De moralisten onder de boekcritici waren echter minder enthousiast en wezen op de kwalijke invloed die van deze boeken uit kon gaan op de jonge dames: spieken wordt normaal gevonden, de hoofdpersonen gedragen zich onbehoorlijk tegen hun leraressen, ze spijbelen en gaan zelfs taartjes eten op krediet...

Joop ter Heul

Cissy van Marxveldt (pseudoniem van Setske Beek-de Haan, 1889-1948) ging de literatuurgeschiedenis in als de schrijfster van de roman De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul (1919), het eerste van vier delen over de vrolijke bakvis Joop ter Heul. De serie hoorde minstens drie generaties lang tot de lievelingsboeken van Nederlandse meisjes én jongens, onder wie Anne Frank, die zich bij het schrijven van haar dagboek door Joop liet inspireren. Van Marxveldt en Joop ter Heul zijn nog steeds bekend. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat Van Marxveldt tientallen korte verhalen en in totaal eenentwintig romans publiceerde, waaronder een roman over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ook over Van Marxveldts leven was tot nu toe weinig bekend.

De meeste meisjes zullen zich tegenwoordig niet meer in de boeken herkennen. Feminisme is er nauwelijks te vinden, een jonge rebelse meid maakt geholpen door een begrijpende gouvernante of lerares een socialisatieproces door, waarna ze bereid is de plichten en taken van een (huis) vrouw op zich te nemen. De boeken van Cissy van Marxveldt bleven toch lang na haar dood populair. Ook tegenwoordig vinden meisjes hun geluk in de 100 jaar oude verhalen. De lezing van Soeting werpt een verrassend licht op een veelzijdig auteur. Voor en na de lezing kunt u diverse boeken over Cissy van Marxveldt kopen.

Practische informatie

Datum: 15 oktober, 11.00 – 12.30 uur.
Locatie: Kunstcafé Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11.
Entree: Vrienden 5,- , introducees en niet-Vrienden 7,- (inclusief kopje koffie/thee).

Over de auteur

Monica Soeting was hoofdredacteur van de tijdschriften Surplus en Biografie Bulletin en werkte jarenlang als recensent voor Trouw. Zij is medeoprichter van het Nederlands Dagboekarchief en hoofdredacteur van het e-journal European Journal of Life Writing. Ze promoveerde op Cissy van Marxveldt.

Actueel
Doelgroepen

Vrienden van het Museum Heerenveen:

Word ook vriend

Rondleiding

ZILVERZAAL2

Haal meer uit je bezoek en vraag één van onze rondleiders mee!  

Historisch documentatie centrum

biblio

Onderzoek je geschiedenis in het Historisch documentatie centrum van Heerenveen.

Word ook Vriend

Vrienden

Steun ons museum en word Vriend en steun het verhaal van Heerenveen!

Achtergrond